Pohonné látky budú označené nanomarkermi, majú obmedziť daňové úniky

Posilnenie boja proti pašovaniu a falšovaniu pohonných látok či zlepšenie výberu spotrebných daní z minerálneho oleja. Toto sú ciele novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, ktorú v stredu schválila vláda s legislatívno-technickou pripomienkou.

26.09.2018 12:29
debata (3)

Od januára budúceho roka má dôjsť k zosúladeniu základnej sadzby dane na pohonné látky, akými sú benzín či nafta, s rozhodnutím Európskej komisie.

Cieľom novely zákona je aj zvýšenie predaja pohonných látok od originálnych výrobcov a distribútorov. Právna norma má prispieť aj k väčšej ochrane spotrebiteľa a zaručiť kvalitu minerálnych olejov. Právnou normou sa má totiž zaviesť označovanie pohonných látok osobitnou identifikačnou látkou tzv. nanomarkermi. Túto povinnosť budú mať všetky subjekty, ktoré vyrábajú alebo dovážajú pohonné látky. Ide o ďalšie opatrenie proti daňovým únikom v tejto oblasti, ktoré podľa rezortu financií zefektívni výber spotrebnej dane, čím sa zároveň zvýši aj výnos dane z pridanej hodnoty.

„Zároveň dôjde k zvýšeniu kvality predávaných pohonných látok a zlepšeniu konkurenčného prostredia v oblasti ich výroby a predaja,“ očakáva ministerstvo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #palivá