USA môžu na clá doplatiť viac ako Čína, tvrdí ECB

Globálne vzájomné zavádzanie ciel môže podporiť čínsku ekonomiku a poškodiť rast ekonomiky USA, vyplýva z analýzy Európskej centrálnej banky (ECB).

26.09.2018 16:42
debata (11)

Závery ECB protirečia tvrdeniam amerického prezidenta Donalda Trumpa, že obchodné vojny sú dobré a ľahko sa dajú vyhrať. Takisto spochybňujú tvrdenia, že Čína môže v obchodnom spore s USA viac stratiť z dôvodu vyššej závislosti od exportu.

ECB načrtla scenár, podľa ktorého USA uvalia 10 % clá na všetok dovoz a ich obchodní partneri prijmú proporčné odvetné clá. Čína podľa scenára stratu viac než vykompenzuje predajom svojich produktov na iných trhoch. Naopak, negatívny vplyv na investície a obchod v prvom roku po uvalení ciel znížia ekonomickú aktivitu v USA o 2 %, neskôr bude vplyv ciel slabnúť, keďže USA prispôsobia svoju produkciu novej situácii.

„Kvalitatívne sú výsledky jasné, ekonomika zavádzajúca clá, ktoré vyvolajú odvetné opatrenia iných krajín, je na tom horšie,“ napísali ekonómovia ECB Allan Gloe Dizioli a Bjoern van Roye v štúdii. „Jej životná úroveň klesne a stratia sa pracovné miesta.“

Protekcionistické opatrenia, ktoré sa doteraz prijali, budú mať len okrajový vplyv na globálnu ekonomickú aktivitu, keďže sa zatiaľ týkajú len malej časti svetového obchodu, uvádza sa v analýze ECB.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Čína #USA #obchodná vojna #clá