V USA zvýšili úroky, do konca roka to chcú zopakovať

Americká centrálna banka (Fed) v stredu podľa očakávania zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na rozpätie 2,0 až 2,25 percenta.

27.09.2018 07:39
debata

Vo vyhlásení uviedla, že do konca tohto roka plánuje zvýšiť úroky ešte raz a budúci rok prikročí k trom zvýšením úrokov.

Od základnej úrokovej sadzby Fedu sa odvíjajú úverové náklady pre podniky a spotrebiteľov. To znamená, že s rastom sadzieb vklady v bankách bývajú viac úročené, zatiaľ čo dlžníkom sa predražujú pôžičky. Fed zvýšil náklady na úvery tento rok tretíkrát, od konca roku 2015 vzrástli úroky už osemkrát.

Fed ponechal výhľad svojej menovej politiky bez zmeny vďaka stabilnému ekonomickému rastu a silnému trhu práce. V roku 2020 predpokladá jedno zvýšenie úrokov. V tej dobe by základná sadzba mala byť 3,4 percenta, čo je zhruba pol percentuálneho bodu nad úrovňou, ktorú Fed označuje za neutrálnu úrokovú sadzbu, ktorá nestimuluje, ani neobmedzuje ekonomiku.

V stredajšom vyhlásení však Fed prvýkrát po rokoch prestal používať vyjadrenie, podľa ktorého je jeho menová politika akomodatívna. To sa používa v prípade, že sa banka snaží stimulovať ekonomický rast lacnými peniazmi a uprednostňuje nízke úrokové sadzby. Zrušenie tohto vyjadrenia môže byť signálom, že chce naďalej pokračovať vo zvyšovaní úrokov.

Centrálna banka tiež predpovedala, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov porastie tento rok rýchlejšie, než je očakávaných 3,1 percenta, a v miernej expanzii bude pokračovať ešte najmenej ďalšie tri roky. Nezamestnanosť zostane nízka a inflácia stabilná blízko dvojpercentného cieľa centrálnej banky, považovaného za strop cenovej stability, napísala agentúra Reuters.

V budúcom roku sa má podľa odhadu Fedu HDP zvýšiť o 2,5 percenta. Potom sa rast spomalí na dve percentá a v roku 2021 na 1,8 percenta spolu s tým, ako sa bude znižovať priaznivý vplyv nedávneho poklesu daní a zoslabnú výdavky vlády. Inflácia však má v najbližších troch rokoch zostať blízko dvoch percent.

Miera nezamestnanosti by budúci rok mala klesnúť na 3,5 percenta a zostane na tejto úrovni aj v roku 2020. V ďalšom roku by mala mierne vzrásť. Teraz je miera nezamestnanosti na úrovni 3,9 percenta. Riziká označila banka za zhruba vyrovnané.

V eurozóne drží Európska centrálna banka (ECB) základný úrok na nule.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed