Trump: Odmietol som stretnutie s Trudeauom. Kanada: O žiadne sme nežiadali

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že odmietol osobné stretnutie s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, na ktorom by diskutovali o obchodnom spore.

27.09.2018 12:44
Donald Trump, Justin Trudeau Foto: ,
Pohľad do minulosti. Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) a Donald Trump si na záver ich tlačovej konferencie v Bielom dome potriasli ruky a spečatili tak vzájomný plán spolupráce. To však bolo ešte v roku 2014.
debata

Šéf Bieleho domu zároveň v stredu zopakoval hrozbu, že USA uvalia clá na autá dovážané z Kanady. „Jeho clá sú príliš vysoké a nezdá sa, že chce konať,“ povedal Trump na adresu kanadského premiéra.

„A otvorene, uvažujeme o uvalení ciel na autá prichádzajúce z Kanady,“ dodal. Hovorkyňa kanadského premiéra Eleanore Catenaro v reakcii na Trumpovo vyjadrenie odpovedala: „O nijaké stretnutie sme nežiadali. Nebudeme to ďalej komentovať.“

Kanada, ktorá je druhým najväčším americkým obchodným partnerom, bola vynechaná z rokovaní, na ktorých sa USA a Mexiko minulý mesiac dohodli na zmene Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). USA a Kanada sú pod tlakom, aby dosiahli dohodu do konca tohto mesiaca, kedy splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer musí zverejniť celý text zmluvy s Mexikom. Americko-kanadské rokovania uviazli v takých otázkach, ako sú vysoké kanadské clá na mliečne produkty a snaha USA chrániť farmaceutické firmy pred konkurenciou generických liekov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Justin Trudeau #obchodná vojna