Zdravotníctvo dostane o 300 miliónov eur viac, sestry vyššie platy

Minister financií Peter Kažimír informoval o výraznom navýšení rozpočtu pre rezort zdravotníctva. Pozrite si záznam brífingu.

28.09.2018 12:21 , aktualizované: 14:18
debata (14)

„Zdravotníctvo bude mať najlepší rozpočet v histórii Slovenska,“ povedal minister Kažimír. „Prvý raz bude disponovať sumou vo výške 5,2 miliardy eur, vrátane peňazí z poisťovní a zo štátneho rozpočtu. Medziročný nárast rozpočtu rezortu je vyše 300 miliónov eur, teda o 6,2%. Zvyšujeme aj prostriedky na rekonštrukcie a investície, zo 70 na 100 miliónov ročne,“ dodal.

Aj s ohľadom na dobrú finančnú situáciu, tvrdí ďalej Kažimír, nahradí percento platby štátu za poistnecov štátu určením pevnej sumy. Veľký objem prostriedkov pôjde aj na zvýšenie platov všetkých zamestnancov v zdravotníctve.

Platy sestier, pôrodných asistentiek a sanitárov sa majú tarifne zvýšiť od januára budúceho roku o 10 %. Informovala o tom ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská po tom, čo sa oba rezorty dohodli o navýšení rozpočtu pre zdravotníctvo v roku 2019. Zvýšenie miezd v praxi znamená, že napríklad sestra bude mať zvýšený plat až o 16 percent. V čistom by jej na výplatnú pásku malo pribudnúť zhruba od 100 do 130 eur.

Najväčšou slabinou v zdravotníckom sektore je podľa ministerky personálne obsadenie nemocníc a ambulancií. „Prvou intenciou bolo pozrieť sa na mzdy zdravotníckych pracovníkov,“ uviedla. Našli zhodu s ministerstvom financií, a preto pristupujú k najvyššiemu celoplošnému zvýšeniu miezd hlavne stredného zdravotného personálu.

Na platy zdravotníckeho personálu pôjde o 200 miliónov eur viac ako v súčasnosti. Ministerka chce meniť aj koeficienty, na základe ktorých sestry odmeňujú. Prvou premisou bolo zastabilizovať zdravotnícky personál v ústavnej zdravotnej starostlivosti a v ambulanciách, dodala Kalavská.

Chceli tiež dohnať investičný dlh v nemocniciach. Tu ide o zvýšenie kapitálových výdavkov v hodnote asi 100 mil. eur. Peniaze plánujú použiť na lepšie vybavenie nemocníc, obnovu prístrojovej techniky a rekonštrukciu zdravotníckych zariadení. Ministerstvo bude investovať tiež do skríningových programov, ktorými môžno včas predísť odvrátiteľným úmrtiam, napríklad kolorektálnemu karcinómu, rakovine prsníka alebo rakovine krčka maternice. V rozpočte počítali s upravením financovania pohotovostných ambulancií, urgentných príjmov a záchrannej zdravotnej služby.

„Desiateho októbra by som chcel predložiť návrh rozpočtu na rokovanie vlády,“ povedal minister financií.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #zdravotníctvo #Andrea Kalavská