Tesla a Musk musia zaplatiť pokutu, Musk odíde z funkcie predsedu predstavenstva

Americká automobilka Tesla a jej zakladateľ Elon Musk súhlasili so zaplatením pokuty vo výške 40 miliónov dolárov a s Muskovým odchodom z funkcie predsedu predstavenstva v spoločnosti Tesla za jeho zavádzajúce tvíty.

30.09.2018 08:25
Podnikateľ a miliardár Elon Musk na archívnom... Foto: ,
Podnikateľ a miliardár Elon Musk na archívnom zábere.
debata (2)

Informoval o tom v noci na nedeľu Americký úrad pre cenné papiere a burzy (SEC), ktorý na Muska podal žalobu pre podozrenie zo zámernej manipulácie s trhom a cennými papiermi. Súčasťou žaloby bol aj zákaz vykonávania funkcií v spoločnosti Tes­la.

Dôvodom žaloby bol Muskov tvít zo 7. augusta, uverejnený cez jeho osobné konto, v ktorom napísal: „Zvažujem, že Teslu prevezmem do súkromného vlastníctva za 420 $ (za akciu). Financovanie je zabezpečené.“

SEC za tento, ako aj nasledujúce tvíty zažalovala Elona Muska na federálnom súde v Manhattane.

SEC vo svojej žalobe uviedol, že Musk vydal falošné a zavádzajúce vyhlásenia a tým zámerne manipuloval trhom s cennými papiermi. SEC poznamenal, že tvíty spôsobili významné pohyby na trhu.

Podľa vyhlásenia SEC ani Musk, ani Tesla nepripustili žiadne pochybenie.

V súlade s dohodou sa od nového predsedu predstavenstva bude vyžadovať dôslednejší dohľad nad komunikáciou Muska s investormi. Musk môže zostať na pozícii generálneho riaditeľa spoločnosti Tesla a aj naďalej dohliadať na vývoj nových áut, ale na post predsedu správnej rady sa bude môcť vrátiť až o tri roky.

Dosiahnutú mimosúdnu dohodu bude musieť ešte potvrdiť súd.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk