Dohoda Muska o treste povzbudila akcie Tesly, stúpli o 15 percent

Akcia výrobcu elektromobilov Tesla v pondelok v predburzovom obchodovaní vyskočila o vyše 15 %. Výkonný riaditeľ firmy Elon Musk sa totiž dohodol s americkou komisiou pre cenné papiere a burzy SEC, ktorá ho obvinila z podvodu.

01.10.2018 12:15
debata

SEC obvinila Muska, že jeho vyhlásenia na Twitteri, týkajúce sa potenciálneho stiahnutia Tesly z burzy, boli „nepravdivé a zavádzajúce“ a že náležite neinformoval regulačné úrady. Obvinenia SEC sa týkali Muskovho vyjadrenia na Twitteri, že uvažuje o stiahnutí Tesly z burzy pri cene akcie 420 USD (362,82 eura).

Musk sa v sobotu dohodol so SEC na urovnaní sporu, keď súhlasil so zaplatením pokuty 20 miliónov USD a s tým, že sa vzdá funkcie predsedu predstavenstva prinajmenšom na tri roky. Ďalšiu pokutu vo výške 20 miliónov USD má zaplatiť Tesla. Automobilka musí tiež vymenovať do predstavenstva dvoch nezávislých riaditeľov.

Akcia Tesly v piatok (28. 9.) po obvineniach SEC padla takmer o 14 %.

Investori sa teraz budú sústreďovať na najbližšiu správu o hospodárení firmy. Musk počas uplynulého víkendu poslal zamestnancom email, v ktorom uviedol, že Tesla je „veľmi blízko“ k ziskovosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors #Elon Musk