Zentiva prechádza z francúzskych rúk do amerických

Výrobca liekov Zentiva má nového majiteľa. Francúzska skupina Sanofi dokončila predaj farmaceutickej firmy investičnej spoločnosti Advent International sídliacej v USA, informoval hovorca Zentivy Tomáš Tesař.

01.10.2018 16:25
debata

O predaji rokovali spoločnosti od apríla, cena podľa skorších informácií dosiahla 1,9 miliardy eur.

Zentiva má sídlo v Prahe, pôsobí na viac ako 50 trhoch a má silné postavenie vo východnej Európe, najmä v Českej republike, na Slovensku a v Rumunsku. Výrobné závody má v Prahe a v Bukurešti a ročne vyrobí a distribuuje viac ako 350 miliónov balení liekov.

Advent International chce podľa vyjadrenia z apríla tohto roku vytvoriť zo Zentivy nezávislého európskeho lídra v oblasti takzvaných generických liekov. Zentiva uviedla, že vstupuje do novej éry nezávislosti a transformácie, bude pôsobiť ako samostatná spoločnosť. Podľa údajov stúpol Zentive k.s. v minulom roku medziročne čistý zisk o 12,1 percenta na 237 miliónov českých korún. Výnosy klesli o 3,5 percenta na päť miliárd korún.

Plánovaný predaj Zentivy sa začal v októbri minulého roka, keď Sanofi strávila viac ako rok vyčleňovaním európskej divízie generických liekov Zentiva do samostatnej spoločnosti. Sanofi chce zjednodušiť svoj chod a generické lieky nepovažuje za svoju hlavnú aktivitu. Generické lieky sú lieky, ktorých výrobcom vypršala patentová ochrana, a môžu teda liek s rovnakou účinnou látkou začať vyrábať aj iné firmy. Zvyčajne to trvá niekoľko rokov.

„Korene spoločnosti Zentiva siahajú 530 rokov do minulosti a jej pôvod sa spája s lekárňou U Čierneho orla, malým rodinným podnikom zameriavajúcim sa na obyvateľa Prahy. Od tej doby sme rozšírili našu pôsobnosť v oblasti generických liekov a voľne predajných liekov po celej Európe,“ uviedol riaditeľ Zentivy Patrick Aghanian. Veríme, že zdravotná starostlivosť má byť právom, nie výsadou, a že riešenie v oblasti zdravotnej starostlivosti by mala byť dostupná čo najviac ľuďom, dodal.

"Advent International sa špecializuje na reštrukturalizácie firiem. Ak teda Zentivu kúpi, tá sa skôr či neskôr vráti na burzu, odkiaľ sa stiahla v roku 2009, alebo ju predajú novému majiteľovi. Medzitým sa ale Advent International bude snažiť zefektívniť jej chod, prípadne redukovať nadbytočné náklady, a zvýšiť tak pridanú hodnotu jej produkcie. Samotná značka Zentiva prípadne zanikne práve až pri predaji novému majiteľovi, teraz ešte nie, "povedal ČTK už skôr súčasný hlavný ekonóm investičných fondov Czech Fund Lukáš Kovanda.

Advent International patrí medzi najväčšie súkromné ​​investičné fondy. Spoločnosť vznikla v roku 1984 a teraz má v správe majetok za 35 miliárd eur. Firma sa sústreďuje na päť hlavných sektorov – obchodné a finančné služby, zdravotnú starostlivosť, priemysel, maloobchod, spotrebiteľov a voľný čas a technológie, médiá a telekomunikácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zentiva #Sanofi