Moody's: Európa nie je pripravená na ďalšiu krízu

Ratingová agentúra Moody's v utorok varovala, že Európa je stále veľmi zraniteľná v prípade ďalšieho poklesu ekonomiky aj napriek všetkým snahám z posledných rokov smerujúcim k podpore svojej odolnosti.

02.10.2018 13:52
debata (1)

Správa Moody's zverejnená v čase poklesu talianskych akcií a dlhopisov z dôvodu rozpočtových plánov populistickej vlády tvrdí, že Európa „nie je pripravená zvládnuť ďalšiu veľkú krízu, ktorá by zaťažila finančný systém“.

Agentúra spomenula päť slabých miest, ktoré môžu prehĺbiť dôsledky ďalšieho poklesu. „Aj keď sa od roku 2008 objavili niektoré zlepšenia, Európa zostáva ekonomicky zraniteľná, keďže dlhové záťaže sú vyššie, existuje menej nástrojov na podporu oživenia, ceny aktív dosahujúce vrchol, politické a regulačné riziká sa zvyšujú a rozvratné technológie ovplyvňujú čoraz viac sektorov,“ uviedol viceprezident Moody's Paolo Leschiutta. Dodal, že celkovo sa zmenšuje priestor na zmenšenie dôsledkov ďalšej krízy.

Úrovne zadlženosti súkromného sektora zostali počas uplynulých desiatich rokov vysoké, čo znamená, že prípadné prudké zvýšenie úrokových sadzieb môže dlžníkom spôsobiť problémy. Dôsledkom vysokých a ďalej rastúcich verejných dlhov je, že mnohé európske krajiny tvrdo zasiahne ďalšia recesia. Ďalším z ich problémov je nárast nákladov v súvislosti so starnutím populácie.

Opatrenia vlád a centrálnych bánk, ktoré prijali, aby podporili oživenie z poslednej krízy, spôsobili, že teraz majú k dispozícii obmedzené možnosti ako čeliť budúcej hospodárskej kríze.

Varovanie prichádza po relatívne pokojnom období pre eurozónu, ktorá v uplynulých desiatich rokoch zápasila s globálnou finančnou krízou a následnou dlhovou krízou. Eurozóna vlani zaznamenala vysoký rast ekonomiky a nezamestnanosť klesla na 10-ročné minimum 8,1 %. Navyše Grécko už nie je závislé od záchranných úverov.

Dôsledkom je, že Európska centrálna banka (ECB) sa pripravuje na ukončovanie monetárych stimulov. Na konci roka chce zastaviť program nákupu dlhopisov a v druhej polovici budúceho roka zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby.

Pokoj však aktuálne narušujú obavy týkajúce sa Talianska. Nová vláda chce totiž zvýšiť výdavky aj rozpočtový deficit. Talianske akciové trhy oslabili a výnosy talianskych dlhopisov rastú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna #Moody's