Ľudia v auguste míňali viac ako vlani, ale menej ako v júli

Tržby v maloobchode na Slovensku v auguste medziročne rástli o 3 %. Oproti júlu to znamenalo spomalenie ich dynamiky o 1,3 percentuálneho bodu.

03.10.2018 11:46
debata (1)

Na medziročnej báze pritom zaznamenala rast v rámci maloobchodu väčšina činností. Najvýznamnejšie rástli tržby v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 13,3 %, maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 12,8 % a v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 9,2 %. Oproti vlaňajšiemu augustu klesli tržby najmä v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 3,6 %.

Medziročný rast si však udržali aj ostatné odvetvia vnútorného obchodu. V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov tržby oproti augustu minulého roka vzrástli o 2,8 %, vo veľkoobchode rovnako o 2,8 %, v ubytovaní o 14,8 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 13,1 %. Medzimesačne pritom v auguste v porovnaní s júlom stúpli tržby v reštauráciách a pohostinstvách o 4,6 %, v ubytovaní o 2,2 % a naopak klesli v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 1,3 % a vo veľkoobchode o 1 %.

Za osem mesiacov tohto roka tak tržby v maloobchode medziročne stúpli o 3,6 %. V rámci ostatných sektorov vnútorného obchodu v rovnakom období vzrástli v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 8,1 %, vo veľkoobchode o 7,6 %, ubytovaní o 14,1 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 7 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod