Najviac jazdených áut ponúkajú v Nitrianskom kraji, najmenej v Trenčianskom

Na slovenskom trhu bolo v septembri celkovo inzerovaných 46 636 jazdených vozidiel. V porovnaní s predošlým mesiacom to bolo o takmer 2000 viac. Najviac, vyše 7000 áut, ponúkali predajcovia v Nitrianskom kraji.

04.10.2018 11:48
debata

Naopak, najmenej, viac ako 4 000 vozidiel, bolo v predaji v Trenčianskom kraji. Vyplýva to z analýzy siete autocentier AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi monitoruje a vyhodnocuje.

Kým na Slovensku prevažujú autá od občanov, v Českej republike, Maďarsku aj v Poľsku dominujú vozidlá od obchodníkov. V septembri bolo v občianskej inzercii na Slovensku 24.259 vozidiel, firmy predávali 22 377 áut.

„Slovenský trh s jazdenými vozidlami je špecifický a líši sa v tomto ukazovateli od ostatných krajín Vyšehradskej štvorky. Pri kúpe auta však treba byť obozretný,“ uviedol prevádzkový riaditeľ siete Petr Vaněček a pripomenul rozdiely medzi predajom auta fyzickou osobou a autobazárom.

Najponúkanejším jazdeným vozidlom v septembri bola Škoda Octavia, pred Fabiou a Volkswagenom Golf. Najmladšie inzerované autá boli v bratislavskom regióne (7,1 roka) a mali aj najnižší počet najazdených kilometrov (142 322 km). Ich kvalite zodpovedala najčastejšie inzerovaná cena, ktorá bola zo všetkých krajov najvyššia (8 100 eur). Naopak, najlacnejšie jazdené vozidlá ponúkali v Košickom kraji (4490 eur), kde boli aj najstaršie (10,8 roka), uzatvára analýza.

debata chyba
Viac na túto tému: #ojazdené autá