Brusel schválil štátnu pomoc pre slovenský závod Jaguaru

Európska komisia (EK) schválila plán Slovenska poskytnúť britskej automobilke Jaguar Land Rover (JLR) investičnú pomoc 125 miliónov eur na výstavbu závodu pri Nitre. Komisia vo štvrtok uviedla, že pomoc je v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci a prispeje k rozvoju regiónu.

04.10.2018 12:41
debata (1)

Hospodársku súťaž na jednotnom trhu nenaruší. Závod má oficiálne začať výrobu do konca tohto roka a je jednou z najväčších zahraničných investícií na Slovensku.

EK pre pochybnosti, či tento program spĺňa pravidlá o štátnej pomoci, začala vyšetrovanie vlani v máji.

Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová vo vyhlásení uviedla, že podľa vyšetrovania bola pomoc potrebná na to, aby JLR investoval v Európe a nie v Mexiku. Pomôže tiež k vytvoreniu pracovných miest a k rozvoju znevýhodneného regiónu, bez toho aby automobilka ohrozila konkurenciu.

Jaguar Land Rover sídli v Británii, od roku 2008 je však súčasťou indickej spoločnosti Tata Motors. Továreň pri Nitre má mať kapacitu výroby 150 000 vozidiel ročne a celková investícia automobilky má dosiahnuť 1,4 miliardy eur. V závode má vzniknúť asi 3000 pracovných mi­est.

EK pri vyšetrovaní zistila, že pomoc bola obmedzená na minimum potrebné na to, aby sa JLR rozhodol investovať na Slovensku. Bez tejto pomoci by dostalo prednosť Mexiko. Celkové pozitívne vplyvy tohto projektu na rozvoj regiónu potom podľa komisie jasne prevažujú nad akýmkoľvek narušením hospodárskej súťaže spôsobeným štátnou pomocou.

O továreň sa podľa skorších informácií okrem Slovenska a Mexika uchádzali aj Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Turecko.

Slovensko je v prepočte na obyvateľa v posledných rokoch najväčším výrobcom automobilov na svete. Svoje továrne majú v krajine automobilky Volkswagen, Kia Motors a PSA, na ktoré sú naviazaní výrobcovia súčiastok. Automobilový priemysel je jedným z hlavných ťahúňov exportne orientovanej slovenskej ekonomiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar Land Rover