J.P. Morgan: Obchodná vojna s USA zasiahne Čínu v budúcom roku

Stupňujúca sa obchodná vojna medzi USA a Čínou v budúcom roku zasiahne ázijskú ekonomiku. Uviedla to vo štvrtok americká banka J.P. Morgan.

05.10.2018 08:00
debata (11)

Banka skonštatovala, že je menej optimistická pokiaľ ide o obchodný konflikt medzi oboma najväčšími svetovými ekonomikami, preto znížila svoje hodnotenie čínskych akcií.

Úplná obchodná vojna sa stáva novým základným scenárom pre rok 2019, povedal v tejto súvislosti expert banky pre rozvíjajúce sa ekonomiky Petro Martins, podľa ktorého neexistujú žiadne jasnejšie náznaky zmiernenia konfrontácie medzi Čínou a USA v blízkej budúcnosti.

V pondelok ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow povedal, že rokovania s Čínou o obchode nenapredujú.

USA najnovšie uvalili 10 % clá na import z Číny v hodnote 200 miliárd USD (173,88 miliardy eur) a prezident Donald Trump 17. septembra vyhlásil, že tieto clá sa od 1. januára zvýšia na 25 %.

Podľa Martinsa najnovšie kolo ciel (za 200 miliárd USD) by mohlo znížiť rast čínskej ekonomiky o 1 percentuálny bod, za predpokladu, že „neprijme protiopatrenia“.

A zvýšenie ciel od budúceho roka zníži ziskové marže čínskych výrobcov, čím klesnú ich investície aj nábor nových ľudí, a to sa potom premietne do spotreby prostredníctvom nižších príjmov, dodal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna