Toyota má problém. Na kontrolu zvolá 2,4 milióna hybridov

Japonská automobilka Toyota Motor zvoláva po celom svete ku kontrole 2,43 milióna benzínových hybridných vozidiel Prius a Auris.

05.10.2018 09:30
debata

Dôvodom je problém hybridného systému, ktorý môže spôsobiť, že sa vozidlo zastaví, uviedla v piatok automobilka. Oba tieto modely sa predávajú aj na Slovensku.

Kontrola sa týka áut vyrobených od októbra 2008 do novembra 2014. V Japonsku automobilka prekontroluje zhruba 1,25 milióna vozidiel, v Severnej Amerike 830 000 a v Európe asi 290 000 týchto vozidiel. Ďalšie predali v zostávajúcich častiach sveta.

Toyota spresnila, že výnimočne sa môže stať, že vozidlo sa neprepne do režimu bezpečnej jazdy, stratí energiu a zastaví. Posilňovač riadenia a brzdy fungujú, avšak zastavenie v prudkej rýchlosti zvyšuje riziko havárie. Firma preto zadarmo aktualizuje softvér vozidiel, čo by malo tento problém odstrániť.

Toyota zatiaľ nemá informácie, že by uvedený problém spôsobil v Japonsku nehodu, uviedla agentúra Reuters.

Minulý mesiac automobilka oznámila, že plánuje zvolať na kontrolu po celom svete zhruba 1,03 milióna hybridných vozidiel Prius a C-HR vyrobených v rokoch 2015 až 2018. Ako dôvod uviedla možný problém káblového zväzku v motore, ktorý môže spôsobiť požiar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid