Erdogan odmietol, aby Turecku pri kríze radila americká firma

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan napriek menovej kríze v krajine odmietol spoluprácu s americkou podnikovou poradenskou firmou McKinsey. Minister financií a Erdoganov zať Berat Albayrak sa podľa tureckých médií za ňu vyslovil.

06.10.2018 15:00
debata (8)

„K ministrovým priateľom som sa vyslovil, že od nich nedostanú nijakú intelektuálnu radu. To nie je potrebné. Sami si poradíme,“ Erdogan to povedal v sobotu na porade svojej vládnej strany AKP neďaleko Ankary. „Pokiaľ žijem, nikto nebude v situácii, aby dostal Turecko do jarma medzinárodných inštitúcií,“ dodal prezident.

Turecko sa už niekoľko mesiacov nachádza v menovej kríze. Líra, národná mena, od začiatku roka stratila voči americkému doláru viac ako 40 % zo svojej hodnoty. Jej pokles súvisí aj s politickým sporom s Washingtonom okolo zatknutého Američana v Turecku – kresťanského pastora a Trumpových sankcií za neho.

Krízu meny volala vysoká inflácia spotrebiteľských cien a silný deficit tureckej zahraničnoobchodnej bilancie. V septembri dosiahla ročná miera inflácie 24,5 %. Vo štvrtok (4. 10.) to uviedol štatistický úrad krajiny. Rast cien bol najvyšší od júna 2003.

Albayrak uviedol, že chce dosiahnuť, aby inflácia do roku 2021 postupne klesla na 6 %. Konkrétne opatrenia, ako chce svoj zámer uskutočniť, neuviedol.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan