Veže jadrových Bohuníc zložili dolu za 9 miliónov eur

Všetky štyri chladiace veže odstavenej jadrovej elektrárne V1, ktoré tvorili panorámu okolia Jaslovských Bohuníc vyše štyridsať rokov, sú zbúrané.

07.10.2018 14:00
SR JE Bohunice chladiace veže V1 demontáž... Foto: ,
Na snímke nový pohľad na chladiace veže jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach.
debata (22)

Posledný kus štvrtej veže padol k zemi začiatkom októbra, teda rok po začiatku demolačných prác. „Náklady na demolačný projekt si vyžiadali 9 miliónov eur. Uchádzač, ktorý skončil v poradí ako druhý, ponúkol cenu vyššiu o 6,5 milióna eur,“ informovala hovorkyňa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Miriam Žiaková.

Takýto pohľad na jadrovú elektráreň v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
jaslovske bohunice, jadrova elektraren Takýto pohľad na jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach budete mať už len na archívnych fotografiách. Dnes má o štyri chladiace veže menej.

Demolácia stodvadsaťmetrových chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 sa robila konvenčnou metódou, čiže postupným rozoberaním veží. „Odstrel veží pre blízkosť funkčnej susednej elektrárne V2 nemohol byť z bezpečnostných dôvodov realizovaný,“ dodala Žiaková. Počas búracích prác sa odstránilo približne 50 tisíc metrov kubických železobetónu. „Cieľom projektu ‚Demolácia chladiacich veží‘ bolo v čo najvyššej možnej miere materiál z demolácie recyklovať. Nakoľko železobetónový materiál z veží nie je rádioaktívny, ani nebezpečný pre životné prostredie, bol postupne priamo v lokalite spracovávaný na drviacom zariadení,“ doplnila Žiaková.

Veže jadrovej elektrárne V1 dotvárali panorámu okolia Jaslovských Bohuníc od roku 1977, kedy boli uvedené do prevádzky. Odstavenie oboch blokov jadrovej elektrárne V1 bolo záväzkom Slovenska vyplývajúcim z predvstupových rokovaní o vstupe SR do EÚ. Európska komisia spolu s ďalšími prispievateľmi zriadila Medzinárodný fond na podporu vyradenia jadrovej elektrárne Bohunice z prevádzky (BIDSF).

Prvý blok jadrovej elektrárni V1 sa odstavil na konci roku 2006 a druhý na konci roku 2008. Vyraďovanie sa uskutočňuje v dvoch etapách s termínom ukončenia v roku 2025. V súčasnosti už prebieha druhá etapa. Celkové náklady na ukončovanie prevádzky a vyraďovanie jadrovej elektrárne V1 sú vyčíslené na 1,239 mld. eur. V období rokov 2002 až 2017 bolo medzi Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD), ktorá spravuje spomínaný fond, a JAVYS podpísaných 18 grantových dohôd v celkovej sume 464,9 milióna eur.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň