Trhy tlačia na Taliansko, výnosy z dlhopisov vzrástli

Talianske štátne dlhopisy sú v pondelok opäť pod tlakom. Výnosy z 10-ročných bondov sa počas pondelkového obchodovania nakrátko vyšplhali na najvyššiu úroveň od mája tohto roka. Dôvodom je kritika fiškálnych plánov talianskej vlády zo strany Európskej únie (EÚ), ktorá podporila očakávania rozpočtového konfliktu s Bruselom.

08.10.2018 15:51
debata

Investori tiež zvažujú vyhliadky na zníženie úverového ratingu Talianska v blízkom čase.

Kľúčoví členovia talianskej vládnej koalície dali počas víkendu jasne najavo, že neuvažujú o kompromisnej dohode s Európskou komisiou v súvislosti s ich fiškálnymi plánmi.

Výnos z 10-ročného talianskeho štátneho dlhopisu tak v pondelok vzrástol o 17,3 bázických bodov na 3,58 %. Počas dopoludňajšieho obchodovania sa nakrátko vyšplhal až na 3,628 %.

Riziková prirážka na talianske dlhopisy oproti referenčným 10-ročným nemeckým bondom sa zvýšila o 25 bázických bodov na takmer 3,11 % a je najväčšia od 29. mája.

Taliansko minulý týždeň predstavilo svoj cieľ na rok 2019 a počíta so zvýšením rozpočtového deficitu na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z očakávaných 1,8 % v tomto roku. Budúcoročný schodok tak bude trikrát vyšší, ako bol cieľ predchádzajúcej vlády. Okrem toho vláda očakáva rast ekonomiky o 1,5 % v roku 2019, o 1,6 % v roku 2020 a o 1,4 % v roku 2021. To je podľa analytikov veľmi optimistická predpoveď, takže schodky v rozpočtoch môžu byť vzhľadom na plánované výdavky aj vyššie.

Komisia v liste talianskemu ministrovi hospodárstva Giovannimu Triovi minulý týždeň uviedla, že rozpočtové ciele Talianska sú „zdrojom vážnych obáv“. Vláda v Ríme však počas víkendu zopakovala, že sa nevzdá svojich plánov. Vyhliadky na konflikt tak naštartovali rast výnosov z talianskych dlhopisov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dlhopisy #eurozóna