Nemecko stále považuje plynovod Nord Stream 2 za užitočný

Nemecká vláda považuje naďalej kontroverzný plynovod Nord Stream 2 za užitočný projekt, uviedla v pondelok v Berlíne jej hovorkyňa Martina Fietzová.

08.10.2018 17:06
debata (7)

Zopakovala, že kancelárka Angela Merkelová (CDU) chce zároveň vyjasniť úlohu Ukrajiny ako tranzitnej krajiny. Práve Ukrajina je jednou z tradičných tranzitných krajín, ktoré má Nord Stream 2 obísť.

Chystaný plynovod, ktorý spojí Rusko priamo s Nemeckom po dne Baltického mora, je tŕňom v oku predovšetkým Ukrajine a Poľsku, ale aj ďalším štátom, ako je Česká republika a Slovensko. Podľa týchto krajín ide stavba proti záujmom Európskej únie, zvyšuje závislosť na Rusku a nesie so sebou riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny. Plynovod tvrdo kritizuje aj americký prezident Donald Trump, podľa ktorého urobí Nemecko úplne závislým na ruskej energii.

Merkelová už tento rok v apríli poznamenala, že závislosť na ruskom plyne zostane, či už nový plynovod vznikne, alebo nie. Dnes jej hovorca poznamenala, že Nemecko získava plyn z rôznych krajín – Ruska, Británie, Nórska alebo Holandska. Vzhľadom na to, že nemecká spotreba bude v ďalších rokoch rásť, považuje spolková vláda nový plynovod naďalej za rozumný projekt.

Nord Stream 2 ruského plynárenského koncernu Gazprom spočíva v rozšírení súčasného plynovodu Nord Stream. Na financovaní projektu sa podieľa aj päť európskych firiem – nemecké Uniper a Wintershall, britsko-holandská Shell, rakúska OMV a francúzska Engie. Spoločnosti, ktoré zdôrazňujú význam plynovodu, zatiaľ do projektu investovali okolo štyroch miliárd eur. Nord Stream 2, ktorého výstavbu už povolili všetky dotknuté krajiny s výnimkou Dánska, má byť hotový do konca budúceho roka.

Sprevádzkovanie plynovodu môže negatívne dopadnúť predovšetkým na Ukrajinu, pre ktorú sú poplatky za tranzit plynu veľmi dôležité. Merkelová preto už skôr zdôraznila, že nie je možné, aby Ukrajina pre plynovod Nord Stream 2 úplne stratila význam pri transporte zemného plynu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Nord Steam