Daniari urobili pri clách dobré opatrenia, zhodli sa poslanci

Finančná správa (FS) SR urobila dobré opatrenia v súvislosti s informáciami uvedenými v správe Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Skonštatoval to po vykonaní poslaneckého prieskumu predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický (Smer-SD). Zhodli sa na tom aj s lídrom mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia Miroslavom Beblavým, ktorý však tvrdí, že podvody sa obnovili.

09.10.2018 14:24
debata (1)

„Mám pocit, že aj nové vedenie finančnej správy pristupuje veľmi seriózne k týmto veciam a určite nemám pocit, že by niekto tu mal záujem, aby nejaké podvody sa na Slovensku diali,“ uviedol po poslaneckom prieskume na Finančnom riaditeľstve SR v Bratislave Kamenický. Opatrenia finančnej správy síce zabránili najhoršiemu, ale podľa Beblavého sa veľká časť podvodov stále deje.

„Zhoda je na tom, že na jeseň minulého roka došlo po dlhom období pokoja k prudkému obnoveniu tých podvodov na Slovensku, a že tie sa naozaj diali. Je zhoda na tom, že finančná správa prijala potom opatrenia, začiatkom roka aj na jar, ktoré tie podvody obmedzili,“ skonštatoval Beblavý. Dodal ale, že údaje za júl ukázali ešte horšiu situáciu ako predtým.

Podľa Kamenického sa SR nedostala do štádia nových problematických preclení. „Momentálne tie pravidlá, ktoré stanovil OLAF, sa dodržiavajú,“ zdôraznil s tým, že FS navrhla od 1. januára a od 1. apríla tohto roka ďalšie rizikové profily. Dodal, že Slovensko nie je v oblasti textilu a obuvi ani nadrahšou, ani najlacnejšou krajinou. Cena za kilogram sa podľa neho pohybuje okolo 5 eur.

„Ak sa bude situácia vyvíjať na úrovni tých mesiacov apríl, máj, jún, tak Slovensko bude naďalej prichádzať zhruba o 20 – 30 miliónov eur ročne spolu s EÚ. Ak tie podvody budú na úrovni mesiaca júl, čo je ten posledný mesiac, za ktorý máme údaje, tak tie podvody sú zhruba na úrovni 100 miliónov eur ročne,“ priblížil Beblavý, podľa ktorého ho finančná správa nepresvedčila o tom, že k podvodom nedochádza v tomto rozsahu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #clo #Finančná správa #OLAF