Odvod pre reťazce zdraží potraviny, obávajú sa odborári z obchodov

Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu (OZPOCR) vníma negatívne pripravované zavedenie osobitného odvodu pre obchodné reťazce vo výške 2,5 % z čistého obratu.

10.10.2018 11:13
debata (2)

„Návrh zákona o osobitnom odvode bude mať značný dopad na rast cien potravín a do značnej miery poškodí najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, medzi ktoré patria aj zamestnanci v obchodnom sektore,“ zdôraznil v stredajšom stanovisku predseda OZPOCR Jozef Zadňan.

Následkom zavedenia tohto zákona do praxe môže byť podľa jeho slov dovoz lacnejších a menej kvalitných potravín zo zahraničia, čo môže mat negatívny vplyv na zdravie obyvateľstva s nízkymi príjmami.

„Ceny potravín a nealkoholických nápojov za prvý polrok tohto roka medziročne rástli o 5,4 %, čo bol najvyšší nárast v rámci celej EÚ,“ vyčíslil.

Zavedenie tohto opatrenia bude mať zároveň podľa odborárov aj negatívny dosah na sociálny dialóg, konkrétne na nárast miezd v sektore obchodu, čo závažným spôsobom ovplyvní proces kolektívneho vyjednávania.

„Niektorým obchodným reťazcom, ktoré vykazujú nižšiu úroveň zisku z rôznych dôvodov, môže uvedené opatrenie spôsobiť pozastavenie plánovaných investícií, respektíve v horšom prípade ich ekonomickú likvidáciu, čo bude mať v konečnom dôsledku dopad nielen na zamestnanosť, ale aj na konkurencieschop­nosť v obchodnom sektore,“ opísal Zadňan.

Podľa odborárov zároveň osobitný odvod, ktorý nebude platiť celoplošne na všetky obchodné subjekty, ale len pre vybranú skupinu obchodníkov, vytvára nerovné podmienky a javí známky diskriminácie určitej skupiny obchodníkov. „Zavedenie tohto odvodu môže spôsobiť aj tlak na slovenských producentov a dodávateľov, aby predávali tovary reťazcom lacnejšie,“ upozornil predseda OZPOCR.

Odborový zväz sa tak prikláňa k názoru, že rozhodne treba podporiť domácich producentov potravín tak, aby boli konkurencieschopní, ale na takúto podporu je potrebné hľadať systémové opatrenia, ktoré v konečnom dôsledku nespôsobia celoplošné zdražovanie potravín.

Zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce vo výške 2,5 % z čistého obratu navrhujú poslanci koaličnej SNS. Národná rada SR by sa návrhom mala zaoberať v októbri, platiť by mal od budúceho roka.

Podľa predkladateľov by mal zabezpečiť finančné prostriedky pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov.

Odvod sa má týkať tých obchodných reťazcov, ktoré majú prevádzky aspoň v dvoch okresoch a tieto prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity. Z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi tiež musí pochádzať minimálne desať percent ich obratu. Obchodný reťazec odvod nebude platiť, ak jeho výška za tri mesiace nepresiahne sumu 5000 eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #reťazce #osobitný odvod