Americký Chevron je prvým ropným koncernom, ktorý opúšťa Nórsko

Americký koncern Chevron bude prvou veľkou ropnou spoločnosťou, ktorá oficiálne opustí nórsky kontinentálny šelf. Stane sa tak po tom, ako sa dokončí proces transferu posledného podielu Chevronu na prieskumnej licencii na nórsku spoločnosť DNO.

10.10.2018 17:29
debata (14)

Veľké ropné spoločnosti, okrem Chevronu aj Exxon Mobil, BP a Shell, postupne obmedzujú svoje aktivity v Nórsku. Predávajú, prípadne zlučujú aktíva v tejto oblasti, v ktorej sa ložiská postupne vyčerpávajú a svoju pozornosť sústreďujú na nové a sľubnejšie regióny. Chevron chce predať aktíva aj v britskej oblasti Severného mora a viac sa zamerať na produkciu ropy z bridlicových ložísk v USA, ako aj z obrieho ložiska Tengiz v Kazachstane.

Na základe listu nórskeho ministerstva energetiky z 28. septembra, ktorý získala agentúra Reuters, Chevron súhlasil s transferom svojho 20-percentného podielu v rámci licencie na prieskum ložísk v Arktíde nórskej firme DNO. To znamená, že „Chevron končí so svojimi aktivitami v Nórsku a nórsky kontinentálny šelf natrvalo opúšťa,“ uvádza ministerstvo.

Hovorkyňa Chevronu pre agentúru Reuters potvrdila, že firma sa s DNO dohodla ešte v júli, podrobnosti o kontrakte vrátane ceny však nezverejnila. „Transakcia podlieha určitým podmienkam a schvaľovaniam, takže na dokončenie celej transakcie si bude potrebné počkať ešte niekoľko mesiacov,“ dodala.

Ďalšie aktíva od Chevronu prevezme nórska firma Equinor. Tá začiatkom októbra oznámila, že súhlasila s kúpou 40-percentného podielu americkej firmy v ložisku Rosebank, ktoré sa nachádza neďaleko Shetlandských ostrovov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Nórsko #Chevron