Ponuka novostavieb v Bratislave zoslabla

Nové byty stále pribúdajú, ale v hlavnom meste ich je ich v ponuke menej ako pred dvoma rokmi. Počet predaných novostavieb v Bratislave počas tretieho štvrťroku prvýkrát po dva a pol roku klesol pod hranicu tisíc bytov. Celkovú ponuku nových bytov v metropole makléri odhadujú na číslo pod 3 000.

13.10.2018 12:00
Bratislava, Foto:
V Bratislave je najnižšia ponuka novostavieb od roku 2014.
debata

„Aktuálnu ponuku v Bratislave odhadujeme približne na 2 800 bytov v novostavbách. Je pravda, že je to oveľa nižšia ponuka, ako bola pred rokom či dvoma – priemer ponuky bol na úrovni 4 500 bytov. Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že už tretí rok klesá počet začatých nových bytov. V roku 2015 to bolo vyše 8 000, v roku 2017 iba 5 500 bytov,“ vraví analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Martin Lazík.

Podľa Petra Ondroviča z realitnej kancelárie Lexxus medzikvartálny pokles zapríčinili nový mechanizmus a pravidlá pre získavanie hypoték a každoročne sa opakujúci nezáujem, ktorý spôsobuje dovolenková sezóna. Povedal to pre agentúru TASR. O najnižšej ponuke novostavieb podľa agentúry SITA od roku 2014 hovorí aj spoločnosť Bencont Investments, podľa nej klesol aj počet bytov, ktoré predali priamo developeri – počas tretieho štvrťroka predali 862 novostavieb.

Najmenšia ponuka je v Starom Meste

Bývanie v hlavnom meste je atraktívne, je teda otázne, či je dopyt po bývaní v Bratislave nateraz uspokojený. Za zníženou ponukou novostavieb môže byť ubúdanie stavebných pozemkov alebo prísnejšie pravidlá pre získanie hypoték, ktoré majú vplyv na nižšiu kúpyschnosť záujemcov o nové byty. „Situácia na trhu sa vyvinula tak, že dopyt sa stále zvyšoval už od roku 2016, ale nové projekty nestihli prichádzať rovnakým tempom. Vieme o tom, že v Bratislave je pripravených niekoľko ďalších projektov, ktoré by mali onedlho rozšíriť ponuku novostavieb. Všetko závisí od toho, akým tempom sa developerom podarí získať povolenia a kedy budú môcť začať s predajom,“ objasňuje situáciu Lazík.

Pokiaľ ide o rozloženie ponuky bytov podľa lokality, najnižšia ponuka je podľa spoločnosti Bencont Investments v okrese Bratislava III, kde je to len 412 bytov. V Petržalke prišli s najväčšou ponukou Slnečnice, ktoré z 590 voľných bytov v tejto mestskej časti predávali 442. Vyššiu ponuku si zachoval aj okres Bratislava II, ale aj tu zaznamenali pokles na 802 bytov.

„Najmenšia ponuka bytov v novostavbách je dlhodobo v Starom Meste, čo je logické vzhľadom na priestorové limity. Mierne túto situáciu mení a ovplyvňuje intenzívny development v zóne Chalupkova,“ vraví Lazík. Najmenší záujem z bratislavských mestských častí je podľa vyhľadávaní na portáli Nehnuteľnosti.sk o Vrakuňu, Devínsku Novú Ves a Podunajské Biskupice.

Hoci počet novostavieb v Bratislave na realitnom trhu klesá, podľa Štatistického úradu SR sa stavia dosť, pretože v bytovej výstavbe zaznamenali v druhom štvrťroku tohto roku medziročný rast počtu bytov o 6,8 percenta, na 5 460 bytov, vplyvom rastu ich počtu v súkromnom sektore o 8,4 percenta. „Nie je to tak,“ oponuje Lazík.

„Ak z tohto údaja odfiltrujeme počet bytov v rodinných domoch – aby sme mali čistý počet ,klasických bytov' v bytových domoch, tak zistíme, že počet bytov v bytových domoch poklesol,“ vraví analytik. Dodáva, že pokles nových začatých bytov na začiatku tohto roka nie je len bratislavský, ale celoslovenský jav.

„Z diania na trhu bolo jasné, že ideálne podmienky pre štart predaja projektu bol v roku 2016 alebo začiatkom 2017. Z týchto údajov vyplýva, že po nákupe pozemkov sa rozbieha vo väčšej miere výstavba rodinných domov,“ vraví Lazík. Ani medzi novostavbami však nedominujú luxusné byty. Tých je podľa Lazíka v každom projekte málo, pretože je to najťažšie predajný artikel. Hlavný dopyt je po dvojizbových a trojizbových bytoch. „Závisí to však od projektu – akú cieľovú skupinu oslovuje. Od toho sa odvíja aj skladba ponuky bytov v danom projekte,“ vysvetľuje.

Ceny bytov neklesnú

Aj keď realitní makléri hlásia pokles ponuky novostavieb na území Bratislavy, štatistiky hovoria, že v porovnaní s minulým rokom vzrástol počet dokončených bytov o 25,4 percenta – dosiahol 3 956 bytov. Najviac bytov sa dokončilo v Bratislavskom a Trnavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji, a to aj napriek ich najvyššiemu medziročnému rastu. Počet dokončených bytov teda vzrástol takmer vo všetkých krajoch, s výnimkou Nitrianskeho, kde, naopak, klesol o 5,5 percenta. K 30. júnu tohto roka bolo rozostavaných 75 762 bytov. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2017 sa ich počet zvýšil o 1 574 bytov. Pri raste o 5,6 percenta bolo v rodinných domoch rozostavaných 47 198 bytov. V súkromnom sektore bolo rozostavaných 74 576 bytov, čo je medziročný nárast o 2,6 percenta.

Ceny nehnuteľností v Bratislave stále mierne rástli. Podľa Bencont Investments priemerná jednotková cena voľných novostavieb v Bratislave dosiahla ku koncu tretieho štvrťroka 2 757 eur za štvorcový meter. Oproti predchádzajúcemu kvartálu nešlo o žiadnu zmenu, medziročne však cena vzrástla o 6,1 percenta. Priemerná absolútna cena nového bytu v Bratislave dosiahla 187 597,21 eura. Rastúca jednotková cena a rastúca priemerná rozloha existujúcej ponuky tak medziročne vyvolali 11-percnetný nárast. Priemerná rozloha dosiahla 68,78 štvorcového metra, čo predstavuje ďalší rast od dna v roku 2016, keď dosahovala rekordne nízkych 63 štvorcových metrov.

Pokles predaných novostavieb v Bratislave počas tretieho štvrťroku pod hranicu tisíc však analytik Bencont Investments Matúš Jančura nevníma ako niečo mimoriadne. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu na tomto trhu však nejde o žiaden dramatický pokles, ktorý by mal byť predzvesťou poklesu ceny bytov. Dopyt po bytoch stále ostáva vysoký, predaj v treťom štvrťroku však bol zasiahnutý reguláciou trhu s úvermi na nehnuteľnosti a výrazne zníženou ponukou. Regulácia vo forme obmedzenia maximálnej výšky úverov spôsobila presun istej časti predaja do predošlých štvrťrokov. Nižšia ponuka zas predstavovala obmedzenejší výber pre klientov, keď mnoho projektov už neponúkalo najatraktívnejšie byty, ale buď drahšie, väčšie byty alebo byty s horšími dispozíciami,“ zhodnotil Jančura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #novostavby #Matúš Jančura