Akcie opäť stúpali, výnimkou bola Európa

Akciové trhy v Ázii, Európe i Spojených štátoch sa dnes začali zotavovať z predchádzajúceho prepadu. Európske akcie ale počiatočný rast neudržali, oživenie sa im nakoniec nepodarilo. K rastu sa vrátili burzy v Číne alebo Japonsku, hore zamierili tiež americké akcie.

13.10.2018 09:21
debata (2)

Všetky hlavné burzy v Európe uzavreli poklesom, hlavný regionálny index Euro STOXX klesol o 0,2 percenta a jeho týždenná strata dosiahla 4,8 percenta. Obchodníci poznamenávajú, že akcie amerických firiem, podporovaných daňovými škrtmi, prekonávajú európske už od začiatku roka. S tým súvisí aj odliv miliárd z európskych akciových trhov.

Akciový index MSCI pre Áziu a Tichomorie bez zahrnutia Japonska vzrástol o viac ako dve percentá, čo predstavuje najprudší nárast za viac ako dva roky. Vo štvrtok sa prepadol o 3,6 percenta a dostal sa na najnižšiu úroveň za rok a pol, uviedla agentúra Reuters.

Akciové trhy sa dostali pod tlak pre obavy z negatívnych dopadov obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou a tiež pre rastúce výnosom dlhopisov. Výpredaj na globálnych akciových trhoch odštartovali americké akcie, ktorých hlavné indexy sa v stredu prepadli o viac ako tri percentá a vo štvrtok o ďalšie viac než dve percentá.

Krátko po začatí piatkového obchodovania si však Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, pripisoval zhruba 1,4 percenta, okolo 19:00 ale zisk znížil na 0,04 percenta. Náladu na americkom akciovom trhu podporili okrem iného priaznivé výsledky bankových spoločností JPMorgan a Citigroup.

Hlavný index japonských akcií Nikkei 225 uzavrel piatkové obchodovanie rastom o 0,46 percenta na 22 694,66 bodu. Za celý týždeň však stratil 4,6 percenta, čo predstavuje najvýraznejší týždenný pokles od marca. Index šanghajskej burzy Shanghai Composite si v piatok pripísal 0,91 percenta na 2606,91 bodu po štvrtkovom zostupe na takmer štvorročné minimum.

„Vyzerá to, že ázijské akcie sa stabilizovali. Vo finále však bude kľúčové to, na akej úrovni sa ustália výnosy amerických dlhopisov,“ uviedol jeden z analytikov banky MUFG.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy