Z európskych peňazí zmodernizujú diaľnice na severe Slovenska

Viac ako 380 miliónov eur z Kohézneho fondu sa na Slovensku investuje do dvoch dopravných projektov, ktorými sa zmodernizuje diaľničná sieť.

13.10.2018 14:02
debata (7)

Informovalo o tom Zastúpenie Európskej komisie v SR v tlačovej správe. Práce financované Európskou úniou pomôžu riešiť problémy so zápchami a zlepšia cestné spojenie na severozápade a severovýchode Slovenska.

Finančné prostriedky vo výške 312 mil. eur sa použijú na výstavbu úseku diaľnice D1 medzi Lietavskou Lúčkou a Dubnou Skalou neďaleko Žiliny. Tento úsek je súčasťou budúcej dvojpruhovej rýchlostnej komunikácie D1 z Bratislavy cez Žilinu a Košice po hranicu s Ukrajinou, ktorá patrí do koridoru transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) Rýn – Dunaj. Súčasťou projektu je aj výstavba tunela Višňové s dĺžkou približne 7,5 kilometra, ktorý sa čoskoro stane najdlhším tunelom na Slovensku.

Zvyšných vyše 71 miliónov eur sa použije na výstavbu úseku diaľnice D3 v hornatej severozápadnej časti krajiny. Tento úsek bude prechádzať súbežne s cestou, ktorá vedie cez mesto Čadca, a na ktorej dochádza k častým zápcham vyplývajúcim z pozície Čadce ako vstupnej brány pre dopravu z Českej republiky a Poľska. Táto nová cesta prispeje k zmierneniu dopravného preťaženia, čo bude mať priamy prínos pre jeho obyvateľov. Obidva projekty by sa mali zrealizovať do konca roku 2020.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #diaľnice