Obchodná vojna Čína - USA sa nestupňuje, domnieva sa Weidmann

Prezident Nemeckej spolkovej banky (DBB) Jens Weidmann vidí prvé signály, že Spojené štáty a Čína nemajú záujem o stupňovanie obchodnej vojny medzi sebou. Povedal to v sobotu na tlačovej konferencii po skončení rokovania Medzinárodného menového fondu v indonézskom letovisku Nusa Dua.

13.10.2018 17:57
debata (1)

Riadiaci výbor Medzinárodného menového fondu (MMF) na výročnom rokovaní na ostrove Bali, na ktorom sa zúčastnili finančníci z celého sveta, sa však zhodol na varovaní, že nebezpečenstvo pre zastavenie rastu svetovej ekonomiky rastie.

Weidmann povedal: „V porovnaní s naším posledným stretnutím som pozoroval určitú zmenu nálady.“ V súvislosti so zmenou obchodnej dohody medzi Spojenými štátmi, Kanadou a Mexikom uviedol, že sa scenár nekontrolovanej eskalácie (medzi štátmi) stál menej pravdepodobným.

Prezident DBB pripomenul na konferencii posolstvo ministrov financií a centrálnych bankárov G20, ktorí sa rozhodli posilniť príspevok obchodu k rastu svojich ekonomík. Konštatovali, že „obnovenie hraničných ciel ničí dôležitý zdroj nášho blahobytu“.

Na výročnom stretnutí členov MMF a Svetovej banky prevládali názory, že dobré časy ponúkajú príležitosť, aby sa reformami zvýšila sila rastu hospodárstiev, aby sa robili reformy a aby sa na celom svete darilo znižovať vysokú úroveň dlhov. V prípade Talianska však nevidí nijaký priestor na to, aby zvyšovala aj tak už obrovský verejný dlh krajiny. To, čo chce urobiť rímska vláda, pokladá za pochybné.

Weidmann v súvislosti s peňažnou politikou Európskej centrálnej banky nepriamo vyzval jej vedenie, aby skončilo s dlhým obdobím lacných peňazí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Jens Weidmann #obchodná vojna