Čína hľadá cestu ako vyriešiť obchodný spor s USA

Čína hľadá konštruktívne riešenia na odvrátenie obchodnej vojny so Spojenými štátmi, ktorá by mohla poškodiť svetovú ekonomiku. Uviedol to podľa agentúry AFP guvernér čínskej centrálnej banky I Kang.

14.10.2018 13:27
debata (2)

„Konštruktívna riešenie je lepšie ako obchodná vojna, ktorá je prehrou pre všetkých,“ povedal guvernér na seminári, ktorý sa konal v rámci zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) na indonézskom ostrove Bali.

Dodal, že celý svet by mal hľadať riešenie terajšieho obchodného napätia, ktoré neohrozuje iba Čínu, ale aj jej susedov a dodávateľské reťazce. Obchodné napätie podľa neho vytvára neistotu, ktorú nemajú finančné trhy rady.

Spojené štáty a Čína si tento rok v dôsledku obchodných sporov vzájomne vyrubujú clá na tovar v hodnote stoviek miliárd dolárov. Biely dom sa pomocou ciel na dovoz čínskeho tovaru snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Tieto clá sú tiež reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Peking na americká clá reaguje odvetnými clami na dovoz z USA.

Na riešenie sporov v medzinárodnom obchode tento týždeň vyzval predseda zasadnutí finančných predstaviteľov skupiny veľkých svetových ekonomík G20, argentínsky minister hospodárstva Nicolás Dujovne. Zasadnutie G20 sa konalo popri stretnutí MMF a SB. Podľa Dujovneho musia obchodné spory vyriešiť tie krajiny, ktoré sú do nich priamo zapojené.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna