Trhy varujú, že môže byť horšie

Svetová ekonomická kríza zatiaľ stále nie je na obzore, ale do budúcna nič nie je vylúčené. Po tom, čo burzy zažili veľký pád na jar, podobne sa akcie prepadli aj minulý týždeň. Ekonomiky sú na vrchole pravidelného cyklu a môžu zažiť pád. Varovaním sú nafúknuté akcie napríklad technologických firiem, ktoré zarábajú na reklame produktov. Tie síce ľudia v eufórii z vyšších platov kupujú, ale niekedy ich ani nepotrebujú.

15.10.2018 12:00
debata (8)

Pády akcií signalizujú, že väčšina investorov v tomto roku už takmer isto nemôže počítať s výnosmi dosahujúcimi 20 percent za rok. Pre väčšinu bude úspechom zhodnotenie aj o pár percent za rok a časy obrovských ziskov akciových indexov sú pravdepodobne preč. Karty môže zamiešať najmä americký prezident Donald Trump, ktorý rozhoduje o tom, ako sa bude vyvíjať obchodná vojna medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou. Jedine nečakané ukončenie obchodného sporu môže v prípade odstránenia obchodných bariér opäť naštartovať akciový rast.

Dow Jones 2018

„To, že svetový akciový tlakový hrniec bol natlakovaný už dlho, bolo jasné celý rad mesiacov až rokov. No i napriek tomu môže tlakový hrniec buď vybuchnúť, alebo len pozvoľna vypustiť paru. Otázka, na ktorú dnes ešte nevieme odpovedať, je, ktorý variant nás čaká,“ povedala riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Po dvojdňovom prepade sa v piatok opäť ocitli v pluse americké aj ázijské akciové indexy a v miernych stratách nakoniec ostali len európske akcie. Na dlhodobý pád trhov to zatiaľ nevyzerá. „V každom prípade súčasné ocenenie akcií je extrémne vysoké,“ upozornila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Tá naznačila, že silný rast ekonomík sa postupne skončí. „Mrholí, ale ešte neleje,“ dodala.

Voči ziskom spoločností je cena akcií neúmerne vysoká hlavne pri technologických firmách. V tomto roku prekonali hodnotu jedného bilióna dolárov po prvý raz v histórii akcie spoločností Amazon a Apple. Tieto firmy pritom môžu v Číne doplatiť na protekcionistickú politiku amerického prezidenta Trumpa. Americkým firmám totiž Čína každý rok obnovuje povolenie na podnikanie a prípadné neobnovenie môže ukončiť predaj produktov Applu na druhom najväčšom trhu sveta. Európska únia zas plánuje veľké IT giganty prinútiť platiť férové dane z príjmu.

Za súčasným pádom akcií je podľa amerického prezidenta bláznivá politika americkej centrálnej banky FED. Tá pre rýchly ekonomický rast nielenže pred rokmi ukončila tlačenie peňazí, ale v súčasnosti aj pomerne razantne dvíha základnú úrokovú sadzbu. Naposledy len v septembri sa základná úroková sadzba zvýšila do pásma 2,0 až 2,25 percenta. Vyššie úroky zdražujú firmám úvery na realizáciu nových projektov a ľuďom predražujú hypotéky. Ľudia aj firmy sú tak motivované viac šetriť a cieľom vyšších úrokov je zastaviť rýchly rast cien. Americká ekonomika totiž v súčasnosti zažíva najlepšie obdobie od krízy z roku 2009. Dvíhaním úrokov sa rast pribrzdí a ekonomika sa vyhne prehriatiu a vysokej inflácii.

Nemecké firmy sa cítia ako pred krízou

Európska únia bude skôr alebo neskôr zatiahnutá do prebiehajúceho obchodného konfliktu medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou. Neistá budúcnosť čoraz viac skľučuje nemecké firmy, ktorých majitelia sa obávajú možného poklesu objednávok. „Za posledných päť mesiacov prudko vzrástla neistota nemeckých podnikateľov ohľadne ich budúcej výroby. Podobný prudký nárast neistoty bol naposledy v časoch krízy, a to v rozmedzí rokov 2008 a 2009,“ uviedol vedúci výskumu hospodárskych cyklov v nemeckom inštitúte IFO profesor Timo Wollmershäuser. Nemeckým ekonomickým inštitútom zostavený model merania neistoty v nemeckom podnikateľskom prostredí stúpol z 52 na 58 bodov a v časoch vrcholiacej krízy bol na 63 bodoch.

„Neistotu už cítia aj slovenské firmy. Ak to takto pôjde ďalej, o dva roky nemusíme riešiť problémy s nedostatkom pracovnej sily, ale ako zastaviť rast nezamestnanosti. Väčšina slovenskej produkcie totiž smeruje do Nemecka, preto prípadné spomalenie nemeckej ekonomiky pocítime aj my,“ povedal hlavný vyjednávač Zväzu strojárskeho priemyslu SR Juraj Borgula. Aktuálne sa slovenská ekonomika teší z historicky najnižšej evidovanej nezamestnanosti 5,42 percenta a firmy prostredníctvom úradov práce nevedia obsadiť takmer 84-tisíc pracovných miest. Slovenská vláda preto v najbližších mesiacoch pripravuje zrýchlenie pracovného povolenia pre ľudí z krajín nachádzajúcich sa mimo Európskej únie. Srbi, Ukrajinci, Mexičania či Vietnamci už v priebehu budúceho roka získajú pracovné povolenie nie za 90, ale za 30 dní.

Dlhá obchodná vojna?

Tento mesiac americký prezident Trump už stihol urovnať obchodné spory s Kanadou a Mexikom. Čo sa týka Európskej únie, tak pri nej o nových clách prestal hovoriť po tom, čo únia razantne zvýšila nákup americkej sóje z geneticky modifikovaných organizmov. Aktuálne naplno obchodná vojna prebieha medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou. USA už totiž zaviedli clá na polovicu tovarov dovážaných z Číny a Čína odpovedala zavedením ciel na takmer všetok americký tovar. Vzájomným obchodným bariéram tak čelí tovar za 500 miliárd dolárov.

V komplikovanom obchodnom spore majú na prvý pohľad prevahu Spojené štáty americké, ktoré pre vyšší dovoz môžu uvaliť clá na čínsky tovar v objeme 500 miliárd dolárov. Čína pre oveľa menší nákup amerických výrobkov už v podstate odpovedala clami v hodnote 250 miliárd dolárov. Lenže komunistickou stranou ovládaná Čína môže nariadiť umele oslabenie čínskej meny jüan. Zároveň môže prísť k zrušeniu licencií pre americké firmy podnikajúce v Číne. Pritom práve snaha o lepšiu ochranu duševného vlastníctva amerických firiem motivovala Trumpa k vypovedaniu obchodnej vojny. USA tiež pre spor s Čínou môže zasiahnuť vyššia inflácia, a to v prípade nahrádzania lacných čínskych výrobkov.

Ekonómovia momentálne nevedia odhadnúť, ako dlho bude obchodná vojna trvať. Ešte pred pár mesiacmi vyzeralo nereálne, že Mexiko sa dohodne s USA na novej podobe obchodnej dohody, a nakoniec ju našlo skôr ako dlhoročný americký spojenec Kanada. Trump si totiž zakladá na svojej nevyspytateľnosti a obchodnú vojnu s Čínou môže viesť týždne aj roky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy