Inflácia v septembri dosiahla 2,7 percenta

Rast cien na Slovensku sa drží pod hranicou troch percent. V septembri boli ceny medziročne vyššie o 2,7 %, čo oproti augustu znamenalo len mierne spomalenie dynamiky o 0,1 percentuálneho bodu.

15.10.2018 09:39
debata

V priemere za prvých deväť mesiacov roka tak medziročná inflácia na Slovensku dosiahla 2,6 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v septembri oproti augustu stúpli o 0,1 %, kým mesiac predtým rástli o 0,2 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), na medziročnej báze najrýchlejšie rástli v septembri ceny v doprave, a to o 6,1 %.

Zvýšili sa tiež ceny v hoteloch, o 3,8 %, zdraželi potraviny a nealkoholické nápoje o 3,7 %, odevy a obuv o 2,5 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 2,4 %, rozličné tovary a služby o 2,2 %, alkoholické nápoje a tabak a zdravotníctvo zhodne o 1,9 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 1,1 %, rekreácia a kultúra o 1 %, vzdelávanie o 0,7 % a pošty a spoje o 0,6 %.

Medzimesačne v septembri oproti augustu vzrástli predovšetkým ceny odevov a obuvi o 1,7 %. Vyššie ceny ako v auguste boli aj pri potravinách a nealkoholických nápojoch, pri vzdelávaní a pri reštauráciách a hoteloch zhodne o 0,6 % a pri bývaní, vode, elektrine, plyne a ostatných palivách o 0,3 %. Naopak, klesli ceny v doprave o 1,5 %, ceny rekreácie a kultúry o 0,9 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,4 % a v zdravotníctve o 0,2 %. Na úrovni predchádzajúceho mesiaca zostali ceny alkoholických nápojov a tabaku, pôšt a spojov a rozličných tovarov a služieb.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v septembri dosiahla 3 %, kým v auguste predstavovala 3,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v septembri 2,7 %. V auguste bola na úrovni 3 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v septembri na nulovej úrovni a čistá inflácia bola záporná vo výške 0,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia