Talianska vláda schválila návrh rozpočtu a poslala ho do Bruselu

Talianska vláda v pondelok schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a poslala ho Európskej komisii na posúdenie. Oznámil to taliansky premiér Giuseppe Conte. Navrhovaný rozpočet so schodkom 2,4 percenta zahŕňa napríklad zavedenie základného príjmu pre chudobných či zníženie veku odchodu do dôchodku, napísala agentúra Reuters.

16.10.2018 07:37
debata (2)

Rozpočtové plány talianskej vlády v posledných týždňoch vyvolali obavy medzi investormi aj kritiku zo strany Európskej únie. Vláda koncom septembra oznámila, že na budúci rok plánuje spomínaný rozpočtový schodok 2,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje trojnásobok v porovnaní s cieľom predchádzajúcej vlá­dy.

Taliansky minister hospodárstva a financií Giovanni Tria vyjadril presvedčenie, že dokáže rozpočtové plány znepokojenej Európskej komisii vysvetliť. „Myšlienka, že by tento rozpočet mohol zničiť Európu, je úplne neopodstatnená,“ vyhlásil. Deficit, ktorý je o 0,6 percenta pod prípustnou hranicou stanovenú pravidlami EÚ, označil za úplne normálny.

Koaličná vláda tvorená pravicovou stranou Liga a protestným Hnutím piatich hviezd (M5S) sa dostala k moci v júni, a to okrem iného vďaka sľubovanému znižovaniu daní a zvyšovaniu sociálnych výdavkov. Podľa koalície je potrebné využiť rozpočtovú politiku na podporu hospodárskeho rastu. Vicepremiér a šéf M5S Luigi Di Maio oznámil, že základný príjem pre chudobných, ktorý je kľúčovým bodom volebného programu jeho strany, bude zavedený od marca. Štátnu pokladnicu by v budúcom roku mal stať 10 miliárd eur.

Zadlženie Talianska pritom v súčasnosti dosahuje približne 131 percent HDP, takže je druhé najvyššie v eurozóne po Grécku. Vládne rozpočtové plány sa však narozdiel od Bruselu stretávajú v Taliansku s pochopením: podľa piatkového prieskumu ho schvaľuje 52 percent Talianov, zatiaľ čo proti je len 38 percent z nich.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet