V nitrianskom Jaguari budú vyššie platy, výrobu spustia 25. októbra

Odborári sa dohodli s vedením automobilky Jaguar Land Rover na zvýšení platov pre zamestnancov nového závodu v Nitre. Kolektívne vyjednávanie trvalo niekoľko mesiacov. Podľa predsedu Moderných odborov Aios Jaguar Land Rover Slovensko Petra Mrázika ide o najväčšie jednorazové navýšenie platov v automobilovom priemysle na Slovensku.

18.10.2018 09:05 , aktualizované: 12:29
debata (12)

Kolektívnu zmluvu s platnosťou do 31. decembra 2019 podpísali odbory s vedením Jaguar Land Rover Slovensko 13. októbra. Priemerná mzda výrobných pracovníkov v automobilke, ktorá sa začínala na úrovni 900 eur, sa mení na sumu od 997 eur – 1 744 eur. Tento priemer nezahŕňa manažment.

Spoločnosť Jaguar Land Rover oficiálne otvorí svoj nový výrobný závod v Strategickom parku Nitra vo štvrtok 25. októbra. Prvé skúšobné autá ako súčasť príprav na uvedenie podniku do prevádzky schádzali z liniek automobilky už začiatkom septembra.

Podmienky sa zlepšia

Mzdové podmienky asistentov kontroly vstupu a operátorov výroby v kategórii A, ktorých nástupný plat bol 650 eur, sa po kolektívnom vyjednávaní začínajú na sume 715 eur, čo predstavuje zvýšenie na úrovni 10 %. V ďalšej kategórii A+, do ktorej patria pracovníci náborových a vzdelávacích plánov nábehového tímu, koordinátori a produktoví kouči, bol nástupný plat od 892 eur. Po novom budú mať na výplatnej páske od 958 eur, čo predstavuje zvýšenie o 7,4 %. V kategórii B dostávali administrátori a špecializovaní pracovníci nástupný plat od 1 196 eur, teraz sa ich mzda bude začínať na úrovni 1 261 eur, čo je o 5,43 % viac. Zvýšili sa aj kompetenčné príplatky v závislosti od triedy zaradenia a zručností, príplatky za nočnú prácu, za prácu počas sobôt a nediel. V kolektívnej zmluve je zakotvený aj 15 % výrobný bonus a 13. plat. Nové tarifné mzdy pre výrobných zamestnancov sú účinné od 1. novembra.

„V rámci kolektívnej zmluvy bolo okrem mzdových podmienok vyrokovaných aj mnoho ďalších výhod pre zamestnancov, ktoré sú nad rámec legislatívny,“ dodal Mrázik. O konkrétnych bodoch zmluvy budú odbory v krátkom čase informovať v prvom rade svojich zamestnancov. „Vysoko si cením vedenie firmy za ich otvorený, konštruktívny a sociálny dialóg. Verím, že ak budeme aj naďalej k sebe pristupovať s úctou a v krízových situáciách budeme hľadať kompromis, dosiahneme ešte veľa spoločných úspechov,“ uviedol Mrázik.

Prvým modelom bude Discovery

Spoločnosť plánuje vyrábať v nitrianskom závode 150 000 automobilov ročne. Prvým vyrábaným modelom bude Land Rover Discovery. „Do dvoch rokov by sme chceli začať vyrábať druhý model, zatiaľ ho nebudeme špecifikovať," skonštatoval prevádzkový riaditeľ spoločnosti Alexander Wortberg.

Výstavba závodu v Nitre sa začala pred dvoma rokmi. Do roku 2020 plánuje automobilka zamestnať 2800 pracovníkov. Podľa odhadov vznikne na Slovensku aj ďalších 22.000 nepriamych pracovných miest v subdodávateľských firmách a obslužných činnostiach.

Jaguar investuje do výstavby závodu na Slovensku 1,4 miliardy eur, ďalších 129 miliónov eur poskytlo pre výstavbu závodu Slovensko ako štátnu pomoc. Začiatkom októbra potvrdila Európska komisia správnosť krokov Slovenskej republiky pri poskytnutí investičných stimulov automobilke. Komisia dospela k záveru, že investičná pomoc Slovenska pre Jaguar Land Rover je v súlade s pravidlami Európskej únie v oblasti štátnej pomoci.

V septembri tohto roka britská automobilka oznámila, že obmedzí výrobu vo svojom závode v strednom Anglicku. Závod v Castle Bromwich prechádza od októbra na trojdňový týždeň a v tomto režime zostane výroba do začiatku decembra. Automobilka sa chce týmto spôsobom vyhnúť prepúšťaniu, uviedla vo svojom stanovisku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Odbory #Jaguar Land Rover