Súboj o Irak alebo ako USA vypiekli s nemeckým Siemensom

Nádej nemeckého priemyselného konglomerátu Siemens na veľkú zákazku v Iraku zmarila administratíva prezidenta Donalda Trumpa, ktorá intervenovala za domáceho rivala General Electric (GE). S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou o tom v stredu informoval denník Financial Times (FT).

18.10.2018 16:00
debata (13)

V posledných týždňoch sa zdalo, že Siemens je tesne pred uzavretím kontraktu za 15 miliárd dolárov na dodávku zariadení pre elektráreň s kapacitou 11 gigawattov. Trumpova administratíva však podľa zdrojov FT vyvinula tlak na irackú vládu a Bagdadu pripomenula, že od invázie, ktorá v roku 2003 priniesla pád Saddáma Husajna, v krajine zomrelo na 7000 Američanov. Teraz sa očakáva, že GE bude mať na kontrakte podstatný podiel.

Americká a iracká vláda už podpísali nezáväzné memorandum o porozumení, ktoré definuje, ako budú spolupracovať na produkcii ropy a zemného plynu a tiež pri výrobe elektrickej energie. Podľa zdroja FT, ktorý memorandum videl, Spojené štáty plánujú ponúknuť financie a poistenie americkým firmám, ktoré budú podnikať v irackom energetickom sektore. To GE pomôže získať kontrakt, z ktorého by ale mohol ťažiť aj Siemens, pretože má zastúpenie v energetickej divízii v texaskom Houstone.

Iracká vláda sa usiluje o podporu Trumpovej administratívy pri dovoze plynu z Iránu. Podľa Michaela Rubina z organizácie American Enterprise Institute Irak vyrába 35 až 40 percent elektriny spaľovaním iránskeho plynu a vláda sa obáva, že keď začiatkom novembra nadobudnú platnosť americké sankcie voči Iránu, by tento dovoz mohol byť pokutovaný. Rubin však očakáva, že USA prijmú pragmatický prístup, ktorý irackej vláde umožní dodávky udržať a vyhnúť sa prudkému nárastu výpadkov v dodávkach elektriny.

Ak GE nad Siemensom zvíťazí a získa kontrakt na dodávku zariadení pre elektrárne, ktoré majú spaľovať iránsky plyn, v Nemecku to môže vyvolať značnú nevôľu. Americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenelle už nemecké podniky otvorene varoval, aby prestali obchodovať s Iránom hneď, akonáhle Trumpova administratíva opustí medzinárodnú dohodu o jadrovom programe tejto krajiny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Irak