Kažimír očakáva, že daniari preveria podozrenia o podvodoch so zlatom

Podľa poslanca Rajtára zo SaS sa pri investičnom zlate dejú podvody s vratkami DPH. Investičné zlato je ale oslobodené od DPH, takže žiadnu vratku nikto žiadať nemôže. Finančná správa to vníma ako manipulatívne klamstvo.

19.10.2018 13:29 , aktualizované: 15:43
debata (121)

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) očakáva, že finančná správa preverí podozrenia týkajúce sa možných podvodov s investičným zlatom na Slovensku. Upozornil na ne v piatok poslanec SaS Jozef Rajtár spolu s bývalým námestníkom generálneho riaditeľstva Colnej správy Petrom Cvikom.

Rajtár zároveň vyzval Kažimíra, aby odvolal z funkcie šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa, nakoľko jeho úrad by mal údajne tieto obchody prehliadať. „Stále musím pripomínať predstaviteľom opozície, že musia vnímať zákony. Tie hovoria o tom, že finančná správa je samostatná. Náš vzťah je cez tvorbu zákonov, kvôli odporúčaniam, metodológii a menujem prezidenta, resp. prezidentku finančnej správy. To je asi tak všetko,“ reagoval na tlačovej konferencii Kažimír.

Šéf rezortu financií však dúfa, že finančná správa podozrenia preverí. „Predpokladám, že finančná správa na takéto odhalenie, lebo tých je tu stále niekoľko, bude reagovať. Bude zaujímavé, aký bude výsledok a pevne verím, že ak by to nebola pravda, tak sa dotyční ospravedlnia, lebo neustále nahlodávajú dôveryhodnosť tej inštitúcie. Ak to je pravda, tak to treba vyšetriť a chytiť tých ľudí, ktorí sa na tom podieľajú, alebo to prehliadajú,“ dodal Kažimír.

Prezentované informácie sa podľa finančnej správy nezakladajú na pravdivých skutočnostiach. „Finančná správa sa ostro ohradzuje voči nepravdivým a manipulatívnym klamstvám, ktoré prezentovala SaS,“ uviedla v reakcii hovorkyňa daniarov Ivana Skokanová.

Pripomenula, že obchodníkom s investičným zlatom nevzniká v súvislosti s obchodovaním s touto komoditou nadmerný odpočet, keďže obchodovanie s investičným zlatom je oslobodené od DPH. Takisto vyšetrovanie tejto problematiky nepatrí do kompetencií KÚFS.

„Vyzývame účastníkov tlačovej besedy, aby si pred tým, ako začnú šíriť účelovo nepravdivé informácie, naštudovali príslušnú daňovú aj kompetenčnú legislatívu a dôrazne žiadame o vynechanie finančnej správy z účelových fabulácií. Prezentované informácie vnímame ako osobný, ničím nepodložený, útok na osobu riaditeľa KÚFS,“ dodala Skokanová.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Finančná správa