Zvýšenie ťažby ropy? Kartel OPEC to nezvláda

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) má problém splniť júnovú dohodu o zvýšení ťažby. Ako ukazuje dokument, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters, vzostup ťažby v Saudskej Arábii mažú výpadky v Iráne, Venezuele a Angole.

19.10.2018 18:15
debata (3)

Saudský minister energetiky Khalid al-Falih uviedol, že členovia OPEC a ďalšie ropné krajiny budú od júna ťažiť o jeden milión barelov denne navyše. Podľa najnovšieho dokumentu zatiaľ štáty neboli schopné splniť svoj záväzok.

Interný dokument pripravený na piatkové zasadnutie technického výboru OPEC vo Viedni ukázal, že členovia organizácie – s výnimkou Nigérie, Líbye a Konga – v septembri vyťažili o 428 000 barelov denne viac než v máji. Saudská Arábia v rovnakom období zvýšila ťažbu o 524 000 barelov denne. Ďalší vzostup prišiel aj z Iraku, Kuvajtu a Spojených arabských emirátov.

Na druhej strane však stáli výpadky. Irán v dôsledku amerických sankcií, ktoré začnú platiť 4. novembra, v septembri znížil oproti máju export o 376.000 barelov denne. Výpadok vo Venezuele dosiahol 189 000 barelov denne a v Angole 17.000 barelov den­ne.

V krajinách mimo OPEC sa ťažba v septembri oproti máju zvýšila o 296 000 barelov denne a v Rusku o 389 000 barelov denne. Na druhej strane stáli nevyčíslené výpadky v Kazachstane, Mexiku a Malajzii.

Nigéria, Líbya a Kongo nie sú súčasťou dohody OPEC o obmedzení ťažby. Po ich zohľadnení dosiahne celkové zvýšenie exportu OPEC v septembri 628 000 barelov den­ne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #kartel OPEC