Čína musí nájsť rovnováhu medzi rastom, rizikami a fiškálnou politikou

Čína musí nájsť rovnováhu medzi potrebou stabilného hospodárskeho rastu, zvládaním rizík a rozvážnou a neutrálnou menovou politikou. Vyplynulo to zo stretnutia popredných ekonomických a finančných odborníkov vlády.

21.10.2018 15:59
debata (2)

Údaje zverejnené v piatok 19. októbra ukázali, že druhá najväčšia ekonomika sveta rastie najpomalším tempom od globálnej finančnej krízy z roku 2009. Podčiarkuje to výzvy pre krajinu v rámci vyostreného obchodného sporu s USA a v období stagnujúceho vnútorného dopytu.

Vládna Komisia pre finančnú stabilitu a rozvoj mala v sobotu (20.10.) mimoriadne zasadnutie, aby prediskutovala obranu proti finančným rizikám. Členovia komisie sa zhodli, že Čína musí nájsť rovnováhu medzi rastom, rizikami a silným bankovým dohľadom.

Čína v posledných mesiacoch postupne uvoľňovala menovú a fiškálnu politiku, aby podporila rast. Centrálna banka začiatkom októbra oznámila už štvrté tohtoročné zmiernenie pravidiel pre povinné rezervy, aby znížila úverové náklady. Vláda zas signalizovala, že zvýši výdavky na infraštruktúru.

Úrady v poslednom období zdôraznili potrebu zabezpečiť finančnú podporu pre malé podniky. Komisia sa zameria na vyriešenie finančných problémov malých podnikov a súkromného sektora. Podľa nej úvery pre sľubné firmy, ktoré majú krátkodobé ťažkosti, by sa nemali okamžite zamietať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP