Centrálne banky zvyšujú svoje zlaté rezervy

Veľa centrálnych bánk začalo v čase poklesu cien zlata navyšovať svoje zlaté rezervy. Za prvý polrok 2018 nakúpili podľa Svetovej rady pre zlato 193,3 tony zlata.

21.10.2018 20:54
debata (7)

Zlato je podľa expertov vďaka priaznivej cene v centrálnych bankách v ostatnom období veľmi populárne. Poľsko nedávno nakúpilo deväť ton, zlaté rezervy masívne navyšuje aj Rusko, Turecko, Čína alebo Kazachstan. Maďarská národná banka minulý týždeň oznámila, že desaťnásobne zvýšila svoje zlaté rezervy na 31,5 tony kovu. Guvernér banky Gyorgy Matolcsy označil krok za ‚strategické rozhodnutie ekonomického a národného významu‘. Analytici v tom vidia snahu krajiny o nezávislosť od eura.

Slovenské zlaté rezervy sa už dlhší čas pohybujú na úrovni 31,7 tony.

"Zlato začali nedávno nakupovať centrálne banky v Ázii a najnovšie aj v Európe. Či už pre ochranu proti konkrétnemu riziku, alebo pre menšiu závislosť od eura. Zásoby kovov prinášajú tak na úrovni jednotlivcov, ako aj celých štátov hlavne slobodu rozhodovania o budúcnosti a nezraniteľnosť v nepriaznivých ekonomických i politických scenároch, "povedal analytik Golden Gate Marek Brávnik.

Česká národná banka (ČNB) mala podľa výročnej správy ku koncu minulého roka 2017 k dispozícii 9,4 tony zlata oproti 9,76 tony ku koncu roka 2016. "Jediným dôvodom pre vykazovaný pokles držaného zlata je v posledných rokoch razba pamätných zlatých mincí, ktorú ČNB zabezpečuje v rámci svojho zákonného mandátu. Na tieto emisie využíva zlato z vlastných zásob, " povedala Petra Vodstrčilová z tlačového oddelenia ČNB.

Brávník upozornil na to, že ešte v druhej polovici deväťdesiatych rokov vlastnila ČNB 70 ton kovu, v roku 2005 už to bolo len 14 ton a odvtedy miznú z trezoru každý rok stovky kilogramov.

„Teraz vlastní ČNB menej ako desať ton zlata. Patríme tak ku krajinám s najmenšími zlatými rezervami na svete,“ uviedol Brávník. „Trend je jasný. Centrálne banky v Európe zhromažďujú zlato, aby podporili svoje rezervy. Neplatí to ale pre Česko,“ doplnil David Marášek zo spoločnosti Zlato.cz.

„Zlato je komodita, ktorú máme zastúpenú v devízových rezervách, hoci veľmi malým podielom,“ uviedol začiatkom roka guvernér ČNB Jiří Rusnok. Debata o tom, ako má zlato figurovať v devízových rezervách, sa podľa neho vedie všade na svete. Je dosť nejednoznačná, pretože zlato je zvláštny komodita, má pomerne vysoké náklady na úschovu a správu rezerv. Je dosť rozkolísaná a neprináša úrokový výnos. Z hľadiska devízových rezerv centrálnej banky to nie je najšťastnejšie aktívum, dodal.

„ČNB by mala navýšiť svoje zlaté rezervy minimálne na desaťnásobok súčasnej úrovne,“ myslí si analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Ak Nemecko má viac ako tri tisícky ton zlata, nie je dôvod, prečo by ČR nemala mať aspoň sto ton. Ťažké je podľa neho hľadať dôvod, prečo sa ČNB obstaraniu zlata bráni. Ide o štandardný nástroj diverzifikácie investičného portfólia, ktoré v prípade ČNB z dôvodu vlani skončenej intervencie nadmieru ‚napučalo‘," podotkol.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #centrálne banky