Pekári žiadajú 15-percentné zdraženie, inak rožky neupečú

Pekári požadujú 15-percentný nárast cien, inak varujú, že pečivo neupečú. Zdraženie by odvetviu pokrylo zvýšené náklady na mzdy, drahšiu múku a energie.

22.10.2018 16:11
debata (37)

Zdraženie na úrovni 15 percent by pekárom pokrylo všetky zvýšené náklady. „Keď sa to spočíta, je to okolo 15 percent, nechcem to zovšeobecňovať. Niektoré prevádzky majú vnútorné rezervy a iné nie,“ povedala v rozhovore pre TV Pravda predsedníčka Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Video

Lopúchová za pekárov varovala, že ak ceny nenarastú, budú deň po sviatku ľudia v obchode hľadať čerstvé pečivo márne. Môže sa stať, že vo štvrtok 27. decembra sa po vianočných sviatkoch síce obchody otvoria, ale čerstvé pečivo tam nebude. Pekári vraj cez sviatok nedokážu platiť vysoké mzdy, ku ktorým musia patria od mája tohto roka aj vyššie nočné príplatky a tiež príplatky za prácu cez sviatky.

„Z trojhodinovej mzdy pekára sa suma s príplatkami môže vyšplhať až na 15 – 16 euro,“ dodáva s tým, že pre pekárenské firmy je to neúmerné. K radikálnym krokom v podobe prerušenia dodávok výrobkov po sviatkoch by pekári pristúpili vtedy, ak sa nebudú vedieť dohodnúť s obchodnými partnermi na zreálnení cien. S výnimkou slovenských reťazcov, obchodníci so zahraničným majiteľom tlačia podľa Lopúchovej pekárov do poklesu cien.

Situácia, keď sa pekári nevedia dohodnúť s obchodníkmi na cenách, sa opakuje každý rok. Do takého vyhrotenia situácie, že by pekári hrozili zastavením dodávok, to však v minulosti ešte nezašlo.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #pečivo #pekári