Doba, keď v biznise nikto neveril nikomu, je preč

Slovensko patrilo v minulosti v biznise k čiernym dieram Európy. Písali sa deväťdesiate roky a pri kúpe a predaji tovarov a služieb takmer nikto neveril nikomu. Remeselníci sa báli, či za svoju prácu dostanú zaplatené a ľudí nútili, aby platili vopred aj za dielo, ktoré ešte ani nevideli. Ako to vyzeralo na Slovensku, možno teraz vidieť napríklad v Arménsku.

23.10.2018 14:00
dlažba, remeselník, podlaha Foto:
Slovensko západ platmi ešte nedobehlo, ale platobná schopnosť firiem je už takmer na úrovni najvyspelejších krajín. Ilustračné foto.
debata (11)

Tam je podľa spoločnosti Coface vysoká rizikovosť firiem z hľadiska splácania pohľadávok a manažovania ich rizika. Arméni si v rebríčku vyslúžili stupeň C. Oproti tomu Slovensko má stupeň A2, čo je nízke riziko. Lepšie ako Slovensko sú na tom predovšetkým vyspelé krajiny západnej Európy, ku ktorým sa Slovensko v danom ukazovateli približuje. Rezervy má Slovensko stále najmä v súdnictve, keďže príliš dlhé súdne konania neprajú veriteľom.

Posledné štatistiky však vyznievajú pre Slovensko priaznivo. Napriek tomu, že sa pre ekonomické zrýchlenie v regióne strednej a východnej Európy (SVE) počet insolvencií zvýšil o 6,4%, na Slovensku ich počet klesá. „Slovensko medziročne najvýraznejšie znížilo počet insolvencií, a to až o –27,1%, keď vlani vyhlásilo konkurz len 253 firiem,“ uvádza spoločnosť Coface, ktorá pôsobí v oblasti poistenia pohľadávok firiem a manažovaní ich kreditného rizika. Aj napriek tomu, že v regióne SVE bola zlepšená ekonomická situácia, čoho dôkazom bol aj rast HDP v regióne o 4,5%, insolventnosť firiem rástla. „Domáca spotreba a oživené investície do fixných aktív zníženiu likvidity firiem nepomohli,“ uviedlo Coface. Horšie ako Slovensko je na tom napríklad Chorvátsko, ktoré má stupeň A4, čo je ešte akceptovateľné riziko z hľadiska vymáhania pohľadávok.

Miera insolvencií však do tohto roka klesala. Za rok 2016 klesla o –6 % a za rok 2015 –14%. „V roku 2017 však až 9 krajín zaregistrovalo vyššiu mieru insolventnosti firiem, a to Chorvátsko, Estónsko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko a Slovinsko,“ spresňuje Coface. Výnimkou sú iba Slovensko, Česko, Bulharsko, Lotyšsko a Ukrajina, kde miera insolvencií klesala aj v tomto roku. Podľa najnovších údajov spoločnosti Coface aktuálny hospodársky cyklus sa v regióne končí a oslabujúca likvidita firiem v SVE je prekvapujúca, keďže zaznamenávajú najvyššiu mieru ekonomickej expanzie od roku 2008. „Využitie vysokých kapacít a solídny dopyt podporili firmy v rozširovaní vlastných kapacít,“ konštatuje Grzegor Sielewicz, ekonóm Coface pre strednú a východnú Európu. Ďalej uviedol, že vznik nových firiem bol podľa neho podporený najmä touto priaznivou ekonomickou situáciou.

„V mnohých sektoroch bola pritom vysoká konkurencia. Spoločnosti tak zaznamenávali nárast obratu, ale nižšie zisky. Tie brzdili náklady, vrátane rastu miezd a vyšších nákladov na vstupy. Potvrdili to aj zrýchľujúce sa indexy cien výrobcov,“ podotýka Sielewicz. Dodáva, že s ťažkosťami pri obsadzovaní pracovných miest silnel fenomén nedostatku pracovnej sily, ktorá sa stala hlavnou prekážkou firiem v regióne SVE pri expanzií.

„Na roky 2018 a 2019 Coface predpovedá pokračujúce zvyšovanie počtu prípadov platobnej neschopnosti firiem v regióne. Potvrdzuje to zmenu hospodárskeho cyklu v strednej a východnej Európe,“ dopĺňa Declan Daly, výkonný riaditeľ Coface pre strednú a východnú Európu. Predpoveď Coface na rok 208 je priemerný rast počtu insolvencií o +10,4 %, pričom zvýšenie počtu konaní zaznamená viac krajín. „Očakáva sa, že Poľsko zaznamená zvýšenie počtu konkurzov a reštrukturali­začných konaní o +20,2 %. Na druhej strane na Slovensku a v Srbsku dôjde k poklesu platobnej neschopnosti,“ dodal Daly. Slabší ekonomický rast bude podľa neho faktorom, ktorý prispeje k priemernej platobnej neschopnosti v SVE. „V roku 2019 by tento rast mal dosiahnuť až 15,9 %,“ upozornil Daly.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Coface #pohľadávky #rizikovosť firiem