Brusel odmietol taliansky rozpočet, Rím nemá plán B

Európska komisia odmietla plán talianskej vlády na podobu rozpočtu na rok 2019 a dala Rímu tri týždne na predstavenie nového návrhu.

23.10.2018 16:11
debata (3)

V Štrasburgu to v utorok novinárom povedal podpredseda Európskej komisie pre euro, sociálny dialóg, finančnú stabilitu a kapitálové trhy Valdis Dombrovskis. Odmietavý pohľad komisie na plán rozpočtu so schodkom 2,4 percenta pri vysokom zadlženie krajiny nezmenilo podľa neho ani pondelkové vysvetlenie talianskej vlády.

„Talianska vláda ide otvorene a vedome proti záväzkom, ktoré na seba krajina vzala,“ upozornil Dombrovskis. Porušovanie pravidiel podľa neho môže na prvý pohľad vyzerať lákavo, môže ponúkať ilúziu slobody. „Je lákavé snažiť sa vyliečiť dlh novými dlhmi. Ale v určitej chvíli je potrebné dlh splatiť,“ dodal.

Je to prvýkrát v histórii, keď komisia pri hodnotení rozpočtových plánov krajín eurozóny siahla k podobnému kroku.

Taliansko nechce meniť návrh rozpočtu

Taliansko nemá rozpočtový plán B, uviedol premiér Giuseppe Conte. Vylúčil tak, že jeho vláda zmení návrh rozpočtu aj napriek negatívnym reakciám Európskej komisie a investorov.

Conte v rozhovore pre Bloomberg News, ktorý sa odohral ešte predtým, než komisia oficiálne odmietla taliansky návrh rozpočtu, uviedol, že sa teší, ako bude diskutovať s predstaviteľmi Európskej komisie a vysvetľovať im rozpočet na rok 2019. Signalizoval, že Rím má istý priestor na doladenie niektorých aspektov fiškálneho plánu. Povedal však, že ak by bol požiadaný, aby jeho vláda zmenila to, v čom je jadro navrhovaného rozpočtu, bolo by to pre neho ťažké, „pretože to nemôžem akceptovať“.

„Neexistuje plán B,“ uviedol Conte. „Povedal som, že deficit na úrovni 2,4 % HDP je strop. Môžem povedať, že to bude náš strop,“ komentoval plánovaný schodok na budúci rok.

Dlh prekračuje 131 percent HDP

Podľa komisára pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierra Moscoviciho ​​by rozhodnutie nemalo nikoho prekvapiť. Hlavné obavy má komisia predovšetkým z vyššieho deficitu, úrovne dlhu v kombinácii s možnosťami rastu talianskeho hospodárstva.

Plánovaný rozpočet, ktorým sa koaličná vláda premiéra Giuseppa Conteho snaží plniť predvolebné sľuby, zahŕňa napríklad zavedenie základného príjmu pre chudobných či zníženie veku odchodu do dôchodku.

Rozpočtové plány Ríma okamžite po publikácii vyvolali kritiku zo strany EÚ aj obavy medzi investormi. Zadlženie Talianska v súčasnosti presahuje 131 percent HDP. Pre každého občana tejto juhoeurópskej krajiny tak predstavuje záťaž približne 37 000 eur. Náklady na obsluhu dlhu zhruba zodpovedajú výdavkom krajiny na školstvo.

Dlh Talianska je po dlhu Grécka v eurozóne druhý najvyšší a Moscovici ho označil za „nepriateľa talianskej a európskej ekonomiky“. Jeho zníženie musí byť pre Taliansko strategickou prioritou, čo ale teraz odmietnutý návrh neukazuje. Eurozóna je postavená na vzájomnej dôvere členských krajín, podotkol Dombrovskis.

Moscovici v utorok pred novinármi upozornil, že komisia nemieni spochybňovať priority talianskej vlády napríklad pri snahe podporiť investície či boj s chudobou. „Mnohé z nich dávajú v talianskom kontexte zmysel a komisia do domácich rozhodnutí talianskej vlády nechce nijako vstupovať,“ povedal.

„Čo nás ale znepokojuje sú vplyvy tejto rozpočtovej politiky na talianskych občanov, na ľudí,“ dodal eurokomisár.

Trhy sú nervózne

Finančné trhy reagujú negatívne na fiškálne plány Ríma a jeho spor s EK, ktorá požaduje nižší deficit. Talianske dlhopisy v utorok oslabili štvrtýkrát z posledných piatich obchodných dní a riziková prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom sa v piatok (19. 10.) počas obchodovania dostala na 5-ročné maximum.

„Sme možno pripravení na redukciu, na vyhodnocovanie výdavkov, ak to bude potrebné,“ povedal Conte. „Musíte si uvedomiť, že nie sme gambleri, ktorí vsádzajú budúcnosť svojich detí na rulete.“ Rast ekonomiky je „najlepším spôsobom, ako sa dostať z dlhovej pasce“.

Taliansky premiér tiež nepočíta s tým, že by riziková prirážka na talianske dlhopisy voči nemeckým dosiahla 400 bázických bodov, čo je podľa Credit Suisse úroveň, ktorá by mohla spôsobiť problémy talianskemu bankovému systému. Potvrdil tiež, že Taliansko zostane v eurozóne. Podľa Conteho sú príčinou časti rizikovej prirážky obavy z italexitu.

„Môžem vás ubezpečiť, že táto administratíva nebude odprevádzať túto krajinu, Taliansko, von z Európy,“ povedal Conte. „Cítime sa veľmi dobre, cítime sa v Európe doma a euro považujeme za svoju menu a zostane aj naďalej našou menou, bude to aj mena môjho syna, ktorý má 11 rokov, a potom aj mojich vnúčat.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európska komisia