Sviatočné vlaky sa rýchlo plnia

Slovensko čaká ďalšie veľké presúvanie obyvateľov. Budúcotýždňový jednorazový sviatok stého výročia Deklarácie slovenského národa spolu so Sviatkom všetkých svätých spustia cestovný nápor už počas tohto piatka. Štátny vlakový dopravca posilňuje spoje a vypraví mimoriadne vlaky. Cestujúci zatiaľ majú dostatok voľných miest.

25.10.2018 08:00
vlaky, železničná stanica Foto:
Obsadenosť vlakov medzi Bratislavou a Košicami je zatiaľ od 50 do 84 percent.
debata (5)

Včera poobede sa vyťaženosť vlakov jazdiacich medzi Bratislavou a Košicami po hlavnej železničnej trati pohybovala od 50 do 84 percent. Cestujúci majú najväčší záujem o piatkový InterCity (IC) vlak vyrážajúci z Bratislavy o 15. hodine a 46. minúte. Včera poobede v ňom bolo voľných len 16 percent voľných miest.

"Z dôvodu očakávaného zvýšeného záujmu cestujúcich národný dopravca aj tento rok pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých posilní spoje. Okrem dvoch mimoriadnych rýchlikov vypraví 26 posilových vlakov,“ informuje ZSSK.

Štátny vlakový dopravca vypraví v rámci nadchádzajúceho sviatkového obdobia dva mimoriadne vlaky. Prvý z nich s označením R 11609 vyrazí z Bratislavy v piatok 26. októbra o 13. hodine a 48. minúte. Jeho plánovaný príchod do Košíc je o 19. hodine a 44. minúte. V opačnom smere z Košíc do Bratislavy vyrazí mimoriadny vlak až v nedeľu 4. novembra. Z metropoly východu vlak s označením R 11610 vyrazí o 14. hodine a 16. minúte. Jeho plánovaný príchod na hlavnú stanicu v Bratislave je o 20. hodine a 14. minúte. Oba vlaky budú radené z miestenkových vozňov druhej triedy.

Záujem o cestovanie pretrvá aj v sobotu 27. októbra. Ranný rýchlik R 603, ktorý odchádza z Bratislavy o 8. hodine a tretej minúte, bol včera vyťažený na 76 percent. IC vlak s číselným označením 523, ktorý podľa cestovného poriadku odchádza z Bratislavy o 11. hodine a 43. minúte, je obsadený na viac ako 78 percent.

V opačnom smere sa najväčší nápor očakáva v nedeľu 4. novembra. Zatiaľ je najväčší záujem o cestovanie IC 522, ktorý z Košíc odchádza o 11. hodine a 23. minúte. Jeho obsadenosť sa včera pohybovala na úrovni 62 percent.

Cestovanie na sviatky zasiahne aj prechod z letného na stredoeurópsky čas. Hodiny sa ráno posunú z 3. hodiny na 2. hodinu. "Táto skutočnosť ovplyvní na Slovensku jazdu dvoch nočných vlakov ZSSK, ktoré zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v ceste budú pokračovať po hodine,“ informuje ZSSK. V staniciach ostanú stáť nočné rýchliky R 17614 a R 615.

Štátny vlakový dopravca sa v posledných týždňoch zviditeľnil viacerými poruchami rušňov a meškaniami, medzi ktorými bol aj požiar rušňa pri Šali. ZSSK zaznamenala výpadky aj na hlavnej trati, kde cestujúci ostali vo vlaku niekoľko hodín bez dostatočných informácií. Pri Leviciach sa rýchlik roztrhol. Štátne vlaky ťahajú rušne s priemerným vekom 35 až 40 rokov. Najstarší rušeň v prevádzke bol vyrobený v roku 1968. Rovnako aj IC vlaky ťahajú elektrické rušne radu 350, tzv. Gorily, ktoré sa vyrábali v rokoch 1973 až 1975. Situáciu zachraňuje desať prenajatých rušňov typu Vectron od spoločnosti Siemens.

Cestujúci, ktorí sa vydajú na sviatky autom, musia počítať s možnými nárazovými zdržaniami v kritických úsekoch. Zdržania môžu vznikať v blízkosti Bratislavy pri vznikajúcej križovatke Triblavina. Diaľničiari aktuálne priamo na telese dočasnej diaľnice presúvajú betónové zvodidlá a upravujú jazdné pruhy. Práce by mali byť ukončené v nedeľu.

Zmena dopravného značenia jazdných pruhov si vyžiada dočasnú zmenu ich počtu. V piatok od 12. hodiny má byť doprava vedená v troch pruhoch v každom smere. Po skončení prác ostanú celú zimu v každom smere prejazdné tri jazdné pruhy. Opätovne dôjde k zúženiu dočasných jazdných pruhov kvôli výstavbe križovatky na jar budúceho roka.

Ďalšie dopravné zdržania môžu vznikať na ceste prvej triedy I/11 v okolí Kysuckého Nového Mesta. Vodiči sa v prípade komplikácií zdržia aj na ceste I/18 vedúcej popod Strečno a v Ružomberku. V opačnom smere sa počas prvej novembrovej nedele vytvoria kolóny na konci diaľnice D1 pri Ivachnovej neďaleko Ružomberka.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK #IC vlaky