Clá v USA zvýšili výrobné ceny, ale dopad je mierny

Americkí výrobcovia zvýšili ceny z dôvodu ciel, avšak inflácia zostáva mierna vo väčšine oblastí ekonomiky, uviedla americká centrálna banka (Fed) vo svojej Béžovej knihe.

24.10.2018 22:03
debata (3)

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu ekonomiky USA, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bán­k.

Fed tiež v správe, ktorá zachytáva obdobie od septembra do polovice októbra, uviedol, že ekonomika pokračuje v raste a že firmy z mnohých odvetví hlásia nedostatok pracovníkov. Firmy podľa správy vyjadrili obavy z obchodnej vojny administratívy prezidenta Donalda Trumpa s Čínou a zo sporov s ďalšími veľkými obchodnými partnermi.

„Výrobcovia uviedli, že zvýšili ceny hotových tovarov z nevyhnutnosti,“ píše sa v správe Fedu. Dôvodom zdraženia boli vyššie ceny materiálov, ako je oceľ, čo výrobcovia „pripísali clám“.

Fed však signalizoval, že inflačné tlaky nie sú vysoké. Ceny síce pokračujú v raste, ale len miernym tempom.

Fed tento rok zvýšil úrokové sadzby už trikrát a v decembri sa očakáva ešte jedno sprísnenie menovej politiky. Týmto spôsobom sa snaží zabrániť výraznému zrýchleniu inflácie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #clá