Hodnota bánk eurozóny sa tento rok znížila o štvrtinu

Trhová hodnota bankových ústavov v eurozóne klesla tento rok o 26,5 percenta. Investori sa ich zbavujú, pretože sú príliš zraniteľné voči politickým otrasom, napísala agentúra Reuters.

25.10.2018 01:40
debata (1)

„Tento pokles nie je odôvodnený porovnateľným znížením ziskov,“ uviedol analytik spoločnosť AlphaValue Farhad Moshiri. Výsledky sektora sú podľa neho ovplyvnené skôr politickými faktormi než jeho hospodárením.

Nielen talianske banky, ale celý sektor negatívne ovplyvnila politická kríza v Taliansku a následný spor s Európskou komisiou pre rozpočet talianskej vlády, ktorá sa rozhodla zásadne zvýšiť rozpočtový deficit a opustiť politiku fiškálnej obozretnosti. Spomalenie hospodárskeho rastu na kontinente a vzdialené vyhliadky na zvýšenie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou sa do cien akcií takisto premietli.

Nedôveru investorov posilnil tiež dlhý rad problémov, naposledy je to škandál s praním špinavých peňazí v najväčšej dánskej banke Danske Bank. Najnovšie v stredu celý sektor stiahla nadol nemecká jednotka Deutsche Bank, keď oznámila prepad štvrťročného zisku o 65 percent. Jej akcie v reakcii stratili takmer sedem percent.

Nízke ohodnotenie a rastúce výnosy z dividend sú dôvodom, prečo niektorí obchodníci stavajú na oživenie európskych bánk, zatiaľ však bez trvalejšieho úspechu, píše Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #eurozóna