Milionári Křetínský a Tkáč získali 49 % denníka Le Monde

Český miliardár Daniel Křetínský kúpil podiel vo francúzskom denníku Le Monde. Firma Czech Media Invest (CMI), ktorú vlastnia Křetínský a Patrik Tkáč, podľa mediálnych správ kúpila 49 % podiel v holdingu Le Nouveau Monde, ktorý spoluovláda denník, od francúzskeho bankára Matthieua Pigassa. Cena nebola zverejnená.

25.10.2018 20:38
debata (1)

Křetínský podľa hlavného ekonóma firmy CZECH FUND Lukáša Kovandu „diverzifikuje svoje majetkové portfólio“ a „predovšetkým si upevňuje svoju pozíciu na európskom energetickom trhu“.

Kovanda zdôraznil, že Le Monde je prestížny a rešpektovaný denník, ktorý je známy po celom svete, nielen v Európe a ktorý je „v istom zmysle symbolom európskeho povojnového rozvoja“. Preto by „jeho spoluvlastníctvo malo Křetínskému po celej Európe otvárať dvere v rámci jeho politických a obchodných stykov“.

Křetínský väčšinovo ovláda Energetický a průmyslový holding (EPH), už pôsobí v niekoľkých krajinách západnej Európy, ako sú Nemecko, Taliansko alebo Veľká Británia. Spoluvlastníctvo takého renomovaného denníka, akým je Le Monde, „zvyšuje celkovú spoločenskú prestíž a súčasne vplyv v politických a obchodných kruhoch,“ upozornil Kovanda. A keďže energetický sektor je vysoko regulovaný a závislý od politických rozhodnutí, je to veľmi dôležité pre Křetínského biznis, dodal Kovanda.

Vo štvrtok o predaji 49 % podielu v holdingu Le Nouveau Monde Křetínskému informoval aj denník Le Monde. Ďalším veľkým akcionárom v denníku je francúzsky podnikateľ Xavier Niel.

Křetínský už vo Francúzsku získal týždenník Marianne a dokončuje prevzatie podielu v mediálnej skupine vydávajúcej časopis Elle.

Křetínského mediálne aktivity sú sústredené vo firme Czech Media Invest (CMI), v ktorej vlastní 50 % a jeho dlhoročný obchodný spoločník Patrik Tkáč 40 %. Prednedávnom obaja investori zvýšili svoj podiel v nemeckom obchodnom koncerne Metro. Koncom septembra podľa vlastných vyjadrení vlastnili 10,9 % kmeňových akcií firmy Metro.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Křetínský #Patrik Tkáč #Le Monde