Argentína môže využiť 56-miliardovú pôžičku od MMF

Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF) schválila úverovú linku pre Argentínu v objeme 56,3 miliardy USD (49,63 miliardy eur). Otvorila tým cestu, aby krajina, ktorej ekonomika sa nachádza v kríze, dostala vyššiu finančnú pomoc a rýchlejšie, než sa pôvodne dohodlo.

27.10.2018 08:20
debata (5)

Schválenie Výkonnou radou znamená, že MMF ratifikoval revidovanú dohodu s Argentínou, ktorá bola ohlásená v septembri. Krajina podľa nej dostane 36,2 miliardy USD do konca budúceho roka, čo je o 19 miliárd USD viac v porovnaní s pôvodnou dohodou vyrokovanou v júni. Argentína už v júni dostala 15 miliárd USD. Zvyšok zo záchranného úveru sa ponechá pre roky 2020 a 2021.

Argentína bojuje s prepadom domácej meny, vysokou infláciou a recesiou. Prezident Mauricio Macri prisľúbil MMF za finančnú pomoc vyrovnanie rozpočtu v roku 2019, teda o 1 rok skôr, než sa pôvodne očakávalo. To nebude ľahké splniť, keďže deficit by mal v tomto roku dosiahnuť 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Analytici tiež upozorňujú, že prílišné úsporné opatrenia môžu znížiť Macriho šance na znovuzvolenie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Argentína