Chýbajú intelovské procesory, môže to zdražiť počítače

Pre nedostatok procesorov Intel na európskom trhu môže zdražieť na konci roka časť notebookov a počítačov. Pred Vianocami hrozí tiež nedostatok niektorých modelov na trhu. Vyplýva to z ankety medzi predajcami.

27.10.2018 13:02
debata (17)

Intel, ktorý má trhový podiel okolo 80 percent, v posledných týždňoch podľa médií nestíha vykrývať dopyt najmä po procesoroch určených pre prenosné počítače.

Podľa obchodného riaditeľa e-shopu CZC.cz Tomáša Pilského možno zdraženie celkom iste očakávať. „Už v súčasnej chvíli je zrejmý nárast cien procesorov na strane dodávateľov. My sa ale každopádne snažíme byť v tejto otázke aktívni a spoločne so značkami minimalizovať tak výpadok produktov, ako aj navyšovanie cien,“ povedal.

Alza.cz uvádza, že si zabezpečila maximálne množstvo notebookov aj stolných počítačov. „Nevylučujeme však, že v predvianočnom období môže byť nedostatok počítačov s Intel procesormi, a je veľmi pravdepodobné, že ich cena na trhu vzrastie,“ povedala hovorkyňa firmy Patricie Šedivá.

Datart očakáva zdraženie tohto sortimentu neskôr. „Zvýšenie cien očakávame až na začiatku budúceho roka. Aktuálne sa zdraženie týka samostatných procesorov ako komponentov, v rámci počítačových zostáv a notebookov sa zdraženie premietne až s odstupom času,“ uviedla hovorkyňa Iva Pavlousková. Podľa údajov porovnávača cien Heureka sa priemerná cena notebookov v posledných týždňoch nezmenila.

Intel nedávno uviedol, že tento rok navýši investičné náklady o jednu miliardu dolárov na rekordných 15 miliárd. Firma investuje túto miliardu dolárov do výroby čipov 14 nm v továrňach v Oregone, Arizone, Írsku a Izraeli. „Táto investícia spolu s ďalšími opatreniami na zvýšenie efektivity povedie k rastu našich dodávok ako reakcii na zvyšujúci sa dopyt,“ uviedla firma. Zmenami tiež prejde výrobná divízia spoločnosti.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #Intel