Nálada v ekonomike sa v októbri mierne zhoršila

Nálada v ekonomike na Slovensku sa v októbri mierne zhoršila. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu totiž klesol o 0,5 bodu na 98 bodov, čo bola najnižšia úroveň od mája 2014.

29.10.2018 10:12
debata (1)

Dôvodom bol predovšetkým októbrový pokles dôvery v priemysle a čiastočne aj vývoj spotrebiteľského sentimentu. Výsledok ovplyvnilo aj septembrové zníženie dôvery v stavebníctve, službách a obchode. Aktuálne tak indikátor ekonomického sentimentu zaostáva za dlhodobým priemerom o 5,8 bodu a medziročne bol nižší o 7,9 bodu.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR (ŠÚ), indikátor dôvery v priemysle v októbri poklesol o 3 body na hodnotu záporných 0,3 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnil najvýraznejšie očakávaný pokles produkcie na nasledujúce tri mesiace a pokles objednávok. V októbri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 1 bod na mínus 10 bodov vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 15 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v októbri v porovnaní so septembrom o 1 bod na hodnotu 19 bodov vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v októbri po päťmesačnom poklese opäť vzrástol, jeho hodnota mínus 0,3 bodu sa v porovnaní so septembrom zvýšila o 8,7 bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnili priaznivé hodnotenia podnikateľskej situácie, ako aj dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili mierne pesimisticky.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku ostala v októbri relatívne stabilizovaná šiesty mesiac po sebe. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol oproti septembru o 0,2 bodu a dosiahol úroveň záporných 3,5 bodu. Nepriaznivý vývoj v názoroch na predpokladaný vývoj nezamestnanosti bol tlmený priaznivým vývojom perspektív úspor. Respondenti boli o 0,6 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada