Eurozóna sprísni kritéria pre nových záujemcov o euro

Podpredseda Európskej komisie pre euro Valdis Dombrovskis sa v pondelok chystá na návštevu Chorvátska, ktoré dúfa, že bude môcť vstúpiť do tzv. čakárne na euro do roku 2020. Ale po gréckej dlhovej kríze a škandáloch v súvislosti s praním špinavých peňazí v Lotyšsku a Estónsku môže Európska únia (EÚ) požadovať viac od budúceho člena eurozóny než iba splnenie kľúčových kritérií.

29.10.2018 15:18
debata

Pre východoeurópske krajiny, ktoré sa obzerajú po eure, sa tak práve posúvajú ciele.

Bulharsko je poslednou bývalou komunistickou krajinou, ktorá má na dohľad jednotnú menu. V auguste vláda v Sofii schválila plán zavedenia spoločnej meny, ktorý počíta so vstupom do mechanizmu výmenných kurzov ERM-2, tzv. čakárne na členstvo v eurozóne a bankovej únii, do konca júna 2019. Bolo pritom nútené akceptovať prísnejšie podmienky ako predchádzajúci uchádzači o euro. A ministri financií krajín eurozóny uviedli, že nové podmienky sa budú uplatňovať aj vtedy, keď sa budú o vstup uchádzať Chorvátsko a Rumunsko.

Bulharsko už teraz spĺňa formálne kritériá pre prijatie eura a dúfalo, že požiada o vstup do ERM-2 už toto leto. No po dlhových problémoch v Grécku a škandáloch s praním špinavých peňazí v pobaltských krajinách musela bulharská vláda akceptovať ďalšie požiadavky. Tie zahŕňali spoluprácu s bankovou úniou a kroky na potlačenie korupcie.

Pri predchádzajúcich žiadostiach o zavedenie spoločnej meny eurozóna zatvárala oči pred kvalitou inštitúcií a ich riadením, čo čiastočne spôsobilo európsku dlhovú krízu, uviedol Lorenz Unger, analytik spoločnosti BMI Research. Po sprísnení prístupových kritérií však bude eurozóna posudzovať aj bankový dohľad, inštitucionálnu a reálnu konvergenciu uchádzačov o členstvo, dodal.

Nové vstupné podmienky sa tak určite budú vzťahovať aj na Chorvátsko, ktoré minulý týždeň zopakovalo, že sa chystá vstúpiť do ERM-2 do roku 2020.

Rumunsko však nie je vo svojich plánoch tak ďaleko. A aj v jeho prípade panujú obavy z korupcie, čo je problém, ktorý drží oba susedné štáty (Rumunsko a Bulharsko) mimo schengenského priestoru. Ďalšie obavy v prípade všetkých troch uchádzačov vyvolávajú rozdiely v bohatstve v porovnaní s majetnejšími krajinami EÚ. Preto blok naliehavo vyzýva Bulharsko, svojho najchudobnejšieho člena, aby zabezpečilo trvalo udržateľnú ekonomickú konvergenciu, s čím sa napríklad pobaltské štáty nestretli, keď žiadali o vstup do ERM-2.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna