USA uvalili embargo na čínskeho výrobcu čipov

Vláda Spojených štátov zakázala dodávať americké súčiastky, softvér a ďalší tovar čínskemu výrobcovi čipov Fujian Jinhua Integrated Circuit. Podľa vlády existuje vážne nebezpečenstvo, že sa čínsky podnik zapojí do aktivít, ktoré sú "v rozpore s národnými záujmami Spojených štátov". Uviedla to v pondelok agentúra Reuters.

30.10.2018 00:00
debata (76)

Washington sa obáva, že nové výrobné kapacity čínskeho podniku na výrobu pamäťových čipov ohrozia životaschopnosť amerických dodávateľov takýchto čipov pre vojenské systémy.

Embargo na dodávky amerického tovaru spoločnosti Fujian Jinhua Integrated Circuit pravdepodobne posilnia napätie medzi Pekingom a Washingtonom, pretože firma je v centre čínskeho programu na rozvoj nových odvetví zameraných na špičkové technológie.

Podobný zákaz dodávok amerického tovar tento rok takmer dohnal k bankrotu čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení ZTE. Ten si nakoniec zaistil obnovenie dodávok z USA, keď sa dohodol na zaplatení pokuty vo výške jednej miliardy dolárov a splnení ďalších podmienok stanovených Spojenými štátmi. Embargo na ZTE bolo vydané v polovici apríla v súvislosti s kauzou nelegálnych dodávok amerického tovaru a technológií do Iránu a KĽDR.

Spojené štáty a Čína si tento rok v dôsledku obchodných sporov vzájomne vyrubujú clá na tovar v hodnote stoviek miliárd dolárov. Biely dom sa pomocou ciel na dovoz čínskeho tovaru snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Tieto clá sú tiež reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Peking na americká clá reaguje odvetnými clami na dovoz z USA.

Americký výrobca čipov Micron Technology koncom minulého roka obvinil firmu Fujian Jinhua a taiwanskú spoločnosť United Microelectronics (UMC), že mu ukradli plány čipov. Touto kauzou sa stále zaoberá súd v Kalifornii, upozorňuje Reuters.

Americký minister obchodu Wilbur Ross v pondelok uviedol, že čínska továreň firmy Fujian Jinhua zrejme ťaží z technológií pochádzajúcich z USA a že by mohla ohroziť dlhodobú životaschopnosť amerických výrobcov čipov. Embargo podľa ministra „zníži schopnosť čínskeho podniku ohroziť dodávateľský reťazec zaisťujúci súčiastky nevyhnutné pre naše vojenské systémy“.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna