Česi zvažujú predĺžiť životnosť jadrovej elektrárne Dukovany

Životnosť jadrovej elektrárne Dukovany by sa mohla predĺžiť o desať rokov. Náklady by boli 20 miliárd korún (773 miliónov eur), nový jadrový blok by pritom stál zhruba 200 miliárd (7,73 miliardy eur). Povedal to v utorok premiér Andrej Babiš (ANO) pred odletom na Slovensko na oslavy vzniku Československa.

30.10.2018 09:06
debata (5)

Nový jadrový blok by mal vzniknúť práve v elektrárni Dukovany, ktorej životnosť by sa mala podľa doterajších predpokladov skončiť niekedy okolo roku 2035. Babiš v pondelok uviedol, že jednou z možností je odklad rozhodnutia o výstavbe reaktora.

Zástupcovia štátu rokujú so spoločnosťou ČEZ, zopakoval predseda vlády. „Na poslednom rokovaní sme prebrali možnosť predĺženia životnosti Dukovany o desať rokov,“ povedal Babiš. Česko chce podľa neho zvyšovať podiel jadra vo výrobe elektriny, je ale treba zvažovať všetky alternatívy. „Otázka je, akým spôsobom sa vyvinie Európa,“ uviedol. Pripomenul tiež meškanie vo výstavbe jadrových blokov na Slovensku a vo Fínsku.

ČEZ, v ktorom má štát zhruba 70 percent, prevádzkuje okrem Dukovian tiež jadrovú elektráreň v Temelíne. Obe sa na celkovej spotrebe elektriny v Česku podieľajú 38 percentami. ČEZ sa bráni investícii do nových jadrových blokov bez určitej formy štátnej pomoci. Menšinoví akcionári firmy sa navyše boja, že ak by výstavbu nového bloku platil ČEZ, poškodil by ich pokles ceny akcií firmy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Dukovany