Británia chystá novú daň z tržieb pre veľké internetové firmy

Británia plánuje od apríla 2020 zaviesť daň z tržieb veľkých internetových podnikov, ako je Google, Facebook alebo Amazon. Chce tak zabezpečiť ich spravodlivejšie zdanenie.

30.10.2018 09:30
debata (5)

V pravidelnej jesennej správe o vývoji rozpočtu o tom v pondelok informoval britský minister financií Philip Hammond. Firmy ako Facebook či Amazon čelia kritike za nízke dane, ktoré v Británii platia zo svojich ziskov, upozorňuje server BBC.

„Nie je udržateľné ani poctivé, že digitálne platformy môžu v Británii vytvárať značné hodnoty, bez toho, aby tu platili dane,“ uviedol Hammond.

Nová daň bude dve percentá z tržieb, ktoré internetové podniky vytvoria v Británii. Bude sa týkať iba ziskových firiem s globálnymi tržbami vo výške najmenej 500 miliónov libier ročne. Toto obmedzenie má zabezpečiť, že daň doľahne skôr na „zavedené technologické giganty“ ako na začínajúce podniky. Podľa Hammonda sa predpokladá, že nová daň vynesie ročne vyše 400 miliónov libier.

O zavedení podobnej dane teraz jedná tiež Európska únia, ktorú Británia v marci budúceho roka plánuje opustiť. Európska komisia v marci predstavila návrh na zavedenie trojpercentnej dane z tržieb veľkých digitálnych podnikov ako je Google či Facebook, ktoré čelia obvineniu, že v rámci EÚ smerujú svoje zisky do krajín s nižšou daňovou záťažou.

Ministri financií EÚ sa zhodli na tom, že daňové pravidlá je potrebné zmeniť tak, aby sa zvýšilo zdanenie digitálnych služieb. Nie sú ale jednotní v názore na to, akým spôsobom by sa malo postupovať. Niektoré menšie krajiny s nižšími daňovými sadzbami, napríklad Írsko, chcú, aby zmeny v rámci EÚ postupovali v súlade s globálnou reformou zdanenia digitálnych aktivít, o ktorej sa už niekoľko rokov diskutuje.

Írsko, Fínsko, Švédsko a Česká republika nedávno varovali, že postup navrhovaný Európskou komisiou môže porušovať medzinárodné zmluvné záväzky. „Vzhľadom na možné ďalekosiahle politické, ekonomické a právne dôsledky zavedenie dane na úrovni EÚ, ktorá nie je v súlade s daňovými zmluvami, sa domnievame, že je potrebná diskusia o zlučiteľnosti dane z digitálnych služieb s medzinárodnými záväzkami,“ citovala tento mesiac agentúra Reuters z ich spoločného dokumentu.

Hammond v pondelok vyhlásil, že Británia nemôže donekonečna jednať s ostatnými krajinami o globálnom riešení tejto problematiky. Russ Shaw z mimovládnej organizácie Tech London Advocates však varoval, že zavedenie dane bez koordinácie so Spojenými štátmi a Európskou úniou iba prehĺbi izoláciu Británie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Veľká Británia