Výpadky elektriny na strednom Slovensku mali rozmer kalamity

V dôsledku veľmi veterného počasia a silných búrok sa situácia v zásobovaní elektrickou energiou na strednom Slovensku v utorok zhoršila. TASR o tom informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš, podľa ktorého počet výpadkov počas dňa dosiahol parametre kalamity. Postupne však situáciu zvládli.

30.10.2018 16:11 , aktualizované: 22:23
debata (11)

Elektrikárom na strednom Slovensku sa po utorkovom veternom počasí a búrkach podarilo odstrániť množstvo porúch a počas noci z utorka na stredu by mali mať elektrickú energiu všetky obce a mestá v regióne. Výnimkou sú iba Oravice v Tvrdošínskom okrese a niekoľkých odberných miest v okrese Liptovský Mikuláš.

„Bez elektriny zostanú desiatky odberateľov, ale vo väčšine prípadov ide o chaty a objekty, ktoré nie sú trvalo obývané. Vietor v tejto oblasti prevrátil veľa stromov, ktoré pretrhali vodiče vysokého napätia na viacerých miestach,“ priblížil Gejdoš.

Niekoľko porúch budú musieť elektrikári podľa jeho slov doriešiť aj v priebehu stredy. „Podarilo sa im však poprepájať vedenia, takže obyvatelia dotknutých obcí budú mať prúd z iných vetiev, ktoré fungujú. Zajtra sa môže stať, že počas odstraňovania porúch dôjde k nejakým výpadkom, ale budú skôr lokálneho charakteru a nemali by trvať príliš dlho,“ dodal hovorca.

Situácia bola dramatická

„SSD eviduje 13 porúch na vedeniach vysokého napätia a desiatky porúch na vedeniach nízkeho napätia. Mimo prevádzky je takmer 200 distribučných trafostaníc. Môžu za to najmä popadané stromy a konáre, ktoré poškodili vedenia,“ priblížil počas dňa situáciu Gejdoš s tým, že najhoršia situácia je na hornej Orave, v Terchovej a v okolí Rajca.

„Bez elektriny je aj časť Vyhní, Hornej Štubne, Ružomberka a Partizánskej Ľupče. Na Orave je bez elektrickej energie momentálne približne stovka trafostaníc. Bez prúdu je tak časť Trstenej, Liesek, Brezovica, Vitanová, Hladovka, ale aj Zákamenné a Oravská Jasenica,“ konkretizoval.

Tam, kde to okolnosti dovoľujú, sa podľa jeho slov dispečeri zo žilinskej centrály snažili presmerovať distribúciu elektrickej energie tak, aby mali domácnosti prúd z iných nepoškodených vedení. „V mnohých prípadoch to však nie je možné a obyvatelia musia čakať na fyzické odstránenie poruchy. Pracovníci údržby SSD sú v teréne v posilnených skupinách a robia všetko preto, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr,“ dodal hovorca.

Ako pokračoval, podľa predpovede by sa malo počasie postupne zlepšovať a vietor slabnúť, čo bude základný predpoklad toho, aby nepribúdali ďalšie poruchy a aby mohli elektrikári odstrániť všetky súčasné.

„Obyvateľov stredného Slovenska by sme chceli požiadať o trpezlivosť a v neposlednom rade aj o opatrnosť. Ak budú svedkami nejakej mimoriadnej udalosti v súvislosti s elektrickým vedením, je nutné, aby to nahlásili na poruchovú linku Stredoslovenskej distribučnej 0800 159 000. Ide najmä o prípady potrhaných vodičov spadnutých na zem, ktoré iskria či iné nebezpečné situácie,“ zakončil Gejdoš.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kalamita #výpadky elektriny